Carotes indultades. La del "Guernica", per al caixer noble, i la dedicada a Antoni Bañón, pel poble de Ciutadella - Cris

TW
0

Ciutadella tindrà per recordar unes noves festes de Sant Joan. Les d'enguany seran evocades especialment per haver-se materialitzat la conscienciació sobre el respecte a la festa, el compliment estricte dels horaris i la recuperació de l'ordre a la qualcada.

El caixer senyor, Luis de Olivar O'Neill, destaca el bon desenvolupament de les festes. El noble ha actuat en nom del seu conco, Carlos de Olivar, el caixer senyor titular, que per motius personals, no ha pogut ser-hi present. Una circumstància que també suma en l'anecdotari històric de la festa; com també la il·lusió que tenien molts de tornar veure sortir a l'amo en Diego de s'Aranjassa, de 84 anys, i que no va poder qualcar el dia de Sant Joan perquè el seu cavall es va indisposar.

Per a Luis de Olivar enguany s'ha aconseguit una fita: tornar a les festes de Sant Joan com eren abans. Ressalta el bon comportament dels membres de la Junta de Caixers, dels cavallers de la qualcada i de tot el poble de Ciutadella, per al qual s'ha entregat com a caixer senyor. "He disfrutat moltíssim, Ciutadella m'ha donat molt", afirmava ahir després d'haver pogut descansar.

Per la seva part, el caixer pagès de Tramuntana, Pau Bosch Salord, comenta que "per la meva part, millor no hi podia anar. S'ha fet el que jo havia desitjat: que no es fes mal ningú, ni cap cavaller, ni ningú del públic. Per exemple, als Jocs des Pla l'ambulància no va haver de partir per res".

El caixer pagès de més edat del bienni opina que "la qualcada ha recuperat l'ordre i el comportament va ser bo en general. Es pot dir que ha estat un Sant Joan normal, no hem fet res de nou, ni hem llevat res. Personalment, no m'han arribat queixes".

Explica que, com cada any, hi ha hagut alguns cavallers que s'han hagut de retirar de la qualcada; un per mal a un genoll, i altres degut a que els seus cavalls han patit còlics. "Però no són coses de gravetat i açò entra dins la festa".

L'amo de Son Planes creu que el públic ha tingut un bon comportament. "La gent ha guanyat en conscienciació, una gran majoria crec que tenia ganes de fer el Sant Joan un poc com toca". Junt amb l'altre caixer pagès, Pau Bosch Moll, dóna l'enhorabona a tots, al considerar que feia anys que no es veia la gent tan implicada.

Argumenta que la feina dels voluntaris ha estat molt positiva. "Els Jocs des Pla que he vist jo enguany, ni jo m'ho esperava, i el resultat dels voluntaris ha estat excel·lent. La gent va fer passadís i ho va fer bé".

En quant a horaris, afirma que el caixer senyor havia predicat molt sobre agilitzar els actes. "S'ha intentat fer-los complir, i crec que ha anat bé. Personalment opin que açò ho fa polit, s'ha de fer el que toca i prou. Quan fas el que toca tothom queda content".

En el Caragol de Santa Clara del matí es van fer dues voltes, per agilitzar, i els dos dies al vespre, tres voltes. A la vegada, considera que pel bon desenvolupament de la qualcada i la festa ha estat positiva l'aplicació de l'ordenança, en la prohibició als bars de posar música i de la limitació de les barres exteriors. Tot i que apunta, que sumant mesures, inclosa la menor afluència de gent en els actes forts de la festa, ha contribuït a un Sant Joan millor.

"Ha anat molt bé gràcies al caixer senyor, que té experiència en la qualcada, i al bon comportament de tot un poble", diu.

El batle, content i orgullós del poble

El batle de Ciutadella, José María de Sintas, expressava ahir la satisfacció pel bon desenvolupament de les festes i la implicació de tot el poble, en especial dels voluntaris que van obrir passadís a Es Pla.

"Estic molt content i molt orgullós de la resposta ciutadana. Ha anat tot molt bé, sense cap accident greu".

El batle també destacà la bona coordinació d'efectius, tant policials, com sanitaris i de protecció civil.

"La feina feta durant aquests mesos es nota: la nova ordenança i la mobilització de voluntaris són una passa més, de la labor que ens queda per fer".