Jornada dominical. La plaça, que no estava tan atapeïda com dissabte, va acollir bots i més bots, a més d’un emotiu lliurament de les canyes verdes. - Paco Sturla

TW
0

Es Mercadal va celebrar ahir la segona i darrera jornada de cavalls i protocols. I és que la festa en honor a Sant Martí arribava al final per acomiadar-se fins l'any que ve.
Tot i així, la gent va poder gaudir d'una jornada dominical carregada d'activitats i tradició.

De ben prest, quan els carrers encara es deixondien i es recuperaven de l'esvalot de la nit anterior, la banda de tambors i cornetes de Dalt Sant Joan anunciaven que era hora de ben obrir els ulls per no deixar empassar ni un detall de quant anava a succeir. Amb la cara neta i les lleganyes fora, el poble va començar a despertar per tal de viure el darrer jaleo, sentir emotivament el lliurament de les canyes verdes i ensumar l'aroma de l'aigua-ros que ompliria d'una bella estampa els carrers del poble. Això sí. Amb les ulleres de sol posades per empassar millor la calor, pantalons curts, càmera en mà i una beguda refrescant.

La plaça no estava tan atapeïda com el dissabte però d'ambient n'hi havia i molt. Passaven uns minuts de les onze quan la banda de música des Mercadal començà a sonar i els salts, tant de la gent a ritme de ball com dels cavalls exhibint la seva elegància, es van fer presents. Els caixers gaudiren d'aquesta segona jornada de protocols més tranquil·la i menys abarrotada.

Després de tres voltes de jaleo a ritme de jota, els cavallers i visitants van poder gaudir del tradicional lliurament de les canyes verdes, un dels moments més esperats i anhelats per milers de ciutadans.

Però els protocols no havien acabat encara. La missa solemne a l'església de Sant Martí va convertir l'eufòria d'enmig de la plaça en una sentiment de reflexió.

Durant l'acte es va dur a terme el tradicional repartiment de l'aigua-ros, l'aroma del qual es va espargir per tot el temple així com per carrers i places i que, sens dubte, és una empremta clara d'identitat de les festes patronals.

Tot seguit, i després de la recepció a la Sala que ofereix l'Ajuntament als caixers i a la gent del poble, el batlle va rebre la bandeera de part de la caixera fadrina en un acte marcat per l'emoció. Finalment, el darrer toc de fabiol davant els domicilis del caixer batlle i capellà van posar un punt i final d'acomiadament de la festa per començar de nou a contar els dies que hi manquen per tornar a viure tan intensament la festa en honor a Sant Martí.
La jornada d'ahir es va saldar sense incidències greus. Des de Creu Roja informen que el dissabte de les festes es van realitzar 32 assistències lleus. Així mateix, una caixera es va haver de retirar de la festa després que el cavall caigués i es rompés la cua. Tot i les cosses, no es van haver de lamentar danys personals.