Ismael Pelegrí - Javier

TW
0

Autofitxa
Som n'Ismael Pelegrí i Pons. Vaig néixer a Maó dia 29 de desembre de 1975. Som el major de tres germans. Estic casat amb na Diana, i tenc dos fills, n'Abril i en Paris. Em vaig llicenciar en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona. Som professor de secundària a l'IES Joan Ramis i Ramis de Maó. També som el cap de la Secció de Llengua i Literatura de l'Institut Menorquí d'Estudis. M'agrada la literatura, l'ornitologia, el bàsquet, el senderisme i la informàtica entre altres coses.

Maó és una ciutat amb molta literatura?
Sí, evidentment. Maó és la ciutat d'alguns escriptors importants, especialment dels tres autors fonamentals del grup il·lustrat maonès, que desenvolupà la seva tasca cultural a cavall dels segles XVIII i XIX. És a dir, Joan Ramis i Ramis, Vicenç Albertí i Vidal i Antoni Febrer i Cardona. I, d'altra banda, Maó és també escenari en què succeeixen un gran número d'obres literàries, d'autors molt variats, com els menorquins Pau Faner, Joan Pons o Josep Maria Quintana.

La ruta literària d'ahir vespre, quins escenaris va recórrer?
Segueix alguns dels eixos principals de la ciutat del XVIII i de la seva burgesia, la qual va fer possible la il·lustració a l'Illa: els antics carrers del Monestir i de Sant Cristòfol, l'Ajuntament, la casa de Joan Ramis, la Torre dels Dragons, el Cós...

Durant la visita es van llegir textos. Quins són els autors que s'han dedicat a ambientar les seves històries a Maó?
Els textos són de procedència diversa, partint d'una interpretació àmplia del terme literatura en el sentit de lletra impresa. Així, hi ha textos d'autors de l'època (Joan Ramis, Antoni Febrer i Cardona, Vicenç Albertí, Lindemann), textos literaris actuals (Pau Faner, Joan Pons, Josep Maria Quintana), i textos d'història cultural (Maria Lluïsa Serra, Jordi Carbonell, Pere Gimferrer).

Maó en podria treure major profit de les pàgines que li han dedicat?
Sí. En primer lloc, permet a la gent que hi vivim veure la ciutat amb uns altres ulls i, sobretot, conèixer una part important del nostre patrimoni cultural. A més, les rutes literàries són una proposta que pot casar amb un turisme d'interessos culturals. És un valor afegit.

El tema dels escenaris literaris forma part d'alguna de les seves recerques?
El tema dels escenaris literaris no pertany a cap recerca literària en concret, sinó que va néixer fa uns anys com un complement per a l'alumnat de Batxillerat, amb el qual es treballava el tema, dins de la història de la literatura catalana moderna. Ara bé, la ruta va anar prenent cos gràcies a l'ajuda de Fina Salord i, amb algunes modificacions, ja s'havia fet anteriorment a les Jornades Vicenç Albertí i el teatre entre la Il·lustració i el Romanticisme, al 2010, tot i que adreçada a un públic especialista. I el mateix any, a les III Jornades d'Intercanvi Cultural entre les terres de ponent i Menorca "De Fraga a Maó, eix d'una cultura".