El Roser. Ramon Jesús, ahir, amb la regidora de Cultura, Auxiliadora Pons - Cris

TW
0

El pintor Ramon Jesús és el protagonista de la Sala Municipal del Roser de Ciutadella fins el 25 d'agost, en el mes que l'espai expositiu concentra el major número de visites de l'any. L'Àrea de Cultura organitza la primera exposició antològica dedicada a l'autor, en reconeixement a la seva trajectòria artística, per la seva vinculació amb Ciutadella i per haver exportat arreu, a través de la seva pintura, el paisatge i la identitat ciutadellenca, com el port.

Ramon Jesús concentra en aquesta exposició una selecció de les seves millors obres, el que representa un repàs a la temàtica que ha tractat: la mar, les barques i l'Illa, per una banda; el món de l'hípica i el cavall; i la cultura de la tauromàquia, entre d'altres temes recurrents en la seva obra, que són el fruit de la seva pròpia trajectòria vital i viatgera arreu de la Península i el món. El pintor destaca que dedica la seva obra al baríton ciutadellenc, Joan Pons, persona amb qui compateix amistat i que just dilluns oferia la seva darrera actuació al Liceu de Barcelona en la seva retirada dels escenaris. La dedicatòria és clara: "Dedic l'exposició a Joan Pons que ha fet d'una illa tan petita com Menorca un gran continent". El pintor explica el motiu: "el vaig veure actuar en solitari al Teatro de la Real Maestranza de Sevilla i la seva actuació em va impactar, no només a mi, sinó a tot l'auditori que l'ovacionà, fins i tot la Reina Sofía s'aixecà a aplaudir. La magnitud del baríton mereix no només aquest humil homenatge sinó tots els que se li puguin fer per les emocions que ha despertat en cada una de les seves actuacions".
Ramon Jesús (Sant Pere de Riudebitlles, 1939) acumula 50 anys de trajectòria en el món de la pintura. No debades, la mostra es titula "50 anys embrutant teles i papers". L'autor ha exposat arreu, però els blaus de la mediterrània sempre hi són presents.

La relació de Ramon Jesús amb Menorca ve de lluny, quan el 1973 arribà a Ciutadella a bord d'un vaixell de regates i quedà enamorat. Residí durant deu anys al lloc de Sant Ignasi, i anys després, a una casa al carrer Santa Rosalia. Sumà dues dècades de residència a l'Illa. De llavors ençà, ha mantingut viva la relació amb Menorca, i amb Ciutadella en particular, a través dels seus fills i les amistats que ha mantingut. Viatgesr i descobridor de paisatges i gent, Ramon Jesús ha sabut transmetre a través de la seva pintura el sentiment que li desperta el món i Menorca en especial, de la que ha retratat persones, tradicions, el port, els llaüts i la mar.

El seu fill, el també pintor Marc Jesús, diu, a la presentació de la mostra, "com tot fill que no es vol comparar amb un pare, gràcies a ell pinto el que pinto, tot fugint d'allò que sempre he admirat, la seva pintura. Neta, clara i tranquil·la. Les seves llums, el tot. Ha estat i és un home lliure, amb allò bo i allò dolent, però lliure. Precisament, pot ser que les cadenes que l'han mantingut entre el món real i el seu han estat un llapis, una goma, pinzells i colors. Els colors que pinta un home lliure".

La regidora de Cultura, Auxiliadora Pons, destaca la satisfacció de que "un dels nostres destacats pintors hagi acceptat la invitació de formar part dels projectes expositius de la Sala Municipal del Roser". Comenta que la mostra va ser una proposta que sorgí de la Comissió Municipal d'Arts Plàstiques.

De fet, l'exposició antològica ha estat impulsada per l'Ajuntament, que editarà un catàleg retrospectiu sobre l'obra i trajectòria de l'artista dins la sèrie de publicacions d'art de la Sala del Roser i que es presentarà aquest divendres, dia 3, a les 20 hores, a la mateixa sala.