Espontani. Canten tots els presents els temes que van sorgint - Gemma Andreu

TW
0

Si un client, aliè al barri, entra al Bar Infanta de Maó el fosquet d'un dimecres d'estiu per simplement refrescar-se o prendre un cafè, el que es trobarà no és l'ambient habitual d'un establiment d'aquest tipus. Es veurà sorprès per unes seixanta persones assegudes al voltant d'unes guitarres, entonant cançons sobretot populars, amb coques i pastissets per recuperar forces. Una festa de barri entre quatre parets. Cada dimecres, des de Sant Joan fins la Mare de Déu de Gràcia.

La cosa va començar l'any passat, gairebé de forma casual. Héctor i Jordi són dos clients del Bar Infanta, i coincideixen amb els seus propietaris en el fet de ser del grup folklòric, es Rebost. "Vam dir de dur guitarres, i de fer-ho els dimecres. Al principi érem una vintena, però ara ja no hi cabem al bar. Fins i tot hi ha gent que demana que tanquin el carrer per poder estar fora".

Una de les particularitats d'aquestes trobades és la seva espontaneïtat. "No hi ha res assajat, i això a la gent li agrada". Fins i tot han incorporat un acordió. Entre els fidels, gent del barri i persones que ho sabem i es desplacen d'altres indrets. "Venen moltes senyores", comenten Héctor i Jordi, "que són precisament les qui demanen sempre les cançons 'verdes', picants".

El repertori és el cançoner popular, amb versions lliures i acompanyades de temes més universals. "Hi ha peticions del públic, ens anam adaptant. La gent canta el que vol". Alguns s'animen a ballar i l'any passat, quant s'atracaven les festes, va arribar a aparèixer un cavall. "És una manera de mantenir la cultura de carrer".

Les trobades són a les 19 hores, i l'èxit és tal que ja hi ha qui agafa lloc a les sis i quart. "La gent s'ha acostumat a què cada dimecres es canta, no volen perdre el ritme". L'activitat és estival, amb l'afegit de sessions intensives per Setmana Santa i Nadal, i és que els seus artífexs, Héctor i Jordi, són estudiants i resideixen a l'hivern fora de l'Illa.

L'activitat del Bar Infanta es va definint ella mateixa. Hi ha anat guanyant pes el menjar, "un dia van dir de fer una cosa, després en van portar un altre, i ara hi ha moltes coses. No ens ho podem acabar tot".

Va gros
De les trobades del dimecres va sortir el gran grup Va Gros, que les passades festes de la Mare de Déu de Gràcia va sorprendre amb un recorregut cantat pels carrer de la ciutat. Enguany repetiran, "fins i tot sortim al programa". Aquest cap de setmana han estat a Alaior. Ja van més enllà de les quatre parets del bar.