Centenars de persones es van concentrar a sa Plaça per continuar gaudint de les festes de Sant Llorenç - Gemma Andreu

TW
0

Una jove busca el reflex de la seva mirada en el mirall de l'estel que el cavall porta al front. "Diuen que dóna sort", li explica a la seva amiga. L'equí mou el cap de dalt a baix i dificulta l'operació. Tot i que és veterà en això de sortir en jaleos, sempre apareixen els nervis de darrera hora, com quan un artista ha de pujar a l'escenari. A més, els 30 graus de temperatura que marca el termòmetre del Centre Cultural no faciliten gens la feina. No obstant això, la xafogor no sembla passar factura als centenars de persones que es concentren als carrerons que desemboquen a sa Plaça. Clar que ells poden portar barrets i, a més, beuen amb avidesa una mescla estranya i fins i tot alguns es tiren bòtils d'aigua sobre el cap per fer front al calor sense passar pena, es lamenta el cavall suós abans de fer la seva entrada a la plaça.

Comencen els bots
El segon jaleo de Sant Llorenç es va fer esperar ahir matí a Alaior. La qualcada es reuní a partir de les 9 hores i va recórrer els principals carrers del poble fins que va arribar l'hora de la tradicional missa de caixers, oficiada en aquesta ocasió pel capellà Josep Manguán.

Eren prop de les 13 hores quan es va iniciar la primera volta del jaleo a sa Plaça. La nit anterior va ser llarga i, tot i que molts van dormir menys de l'habitual, els ànims continuaven amunt i tant veïns com visitants es van abocar de nou a la festa quan la Banda des Migjorn va sonar la primera peça del matí.

Sa Plaça bullia i, mentre les dones que observaven els bots des dels balcons es ventaven amb ànsia, abaix destacaven les camisetes suades i els bòtils d'aigua per hidratar el cos. Cap a les 13.50, abans d'acabar la primera volta, van caure quatre gotes que, més que molestar, van ser benvingudes per la majoria, ja que no van interferir en el desenvolupament de la festa.

El jaleo es va perllongar durant unes quatre hores. Eren les 17 hores passades quan la Banda des Migjorn va oferir la seva tradicional samba. Finalment, els caixers van acomiadar el caixer batle i el caixer capellà i, després de deixar la bandera a l'Ajuntament, es van retirar fins l'any que ve. La festa dels cavalls havia arribat a la seva fi a Alaior però les activitats no es van aturar fins ben entrada la nit i Sant Llorenç continuarà present també avui al poble.