TW
0

autofitxa
Sóc na Juana Florit Torres. Vaig néixer al carrer Sant Cristòfol de Ciutadella. De joveneta vaig fer d'embauladora i més tard vaig obrir la botiga de roba Cotó al Carrer Carnisseria, al mateix local on, ara ja fa més de 20 anys, vaig muntar la meva floristeria.

Per què es va decantar per les flors?
Va ser un no m'ho pens. Vaig pensar en un tipus de negoci que en aquell moment no hi hagués a Ciutadella i no va ser fins després de tenir muntada la floristeria quan vaig començar a formar-me en tenir cura de les plantes i en fer rams i centres de flors.

Què li agrada de la seva feina?
Que és molt creativa i que el tracte amb la gent no té res a veure amb el d'un altre negoci. Els clients expliquen que tenen, et demanen dubtes. És un "jo tenc, jo faig", en què també, sobretot pel tema de decoració, hi entra la moda, la tendència.

Ara què us consulten més, quina és la tendència?
Ara és la temporada d'estiu. Apart de les plantes d'interior que hi són tot l'any, les plantes d'exterior són diferents de les d'hivern. Amb la calor vénen les petúnies, verdulagues, vinques, hibiscos, buganvíl·lies... Tot tipus de planta que vol sol. Ara mateix una planta que fa molts anys quasi no es venia, com l'orquídia, des de fa uns anys és molt popular. També hi ha plantes clàssiques de tota la vida com la kèntia o el potus, que es venen sempre. D'altra banda, a diferència d'abans, quan les plantes eren d'origen nacional, ara es duen plantes de tot el món, i és fàcil que hi hagi molta varietat durant tot l'any.

Diuen que la música clàssica ajuda a què els ramells creixin millor. Vostè ho practica?
Fa un temps sí. Ara n'Ana, la dependenta, s'ha aficionat a n'Adele i els la fa escoltar. Tenc sort de n'Ana. A vegades m'hi entrego a la quina hora i tot passa endavant igual. Perquè sempre hi ha feina. Apart d'atendre, arriben ramells cada setmana. Has de regar i treure les fulles que es posen lletges si els vols tenir polits. Són cosetes que estan vives i te n'has de cuidar.

Alguns ramells i flors tenen significats o expressen sentiments. Per exemple, la rosa vermella simbolitza l'amor. Coneix alguna planta que tingui un símbol menys conegut?
La flor blanca sempre simbolitza innocència i és per això que es regala més a fillets i quan es cerca un regal a algú especial, però sense compromís. En aquest cas també es pot apostar per una flor rosada. També hi ha llibres que rallen de plantes que purifiquen l'ambient, plantes que segons diuen tenen energies positives o absorbeixen energies negatives. Els cactus, per exemple, absorbeixen les radiacions dels ordinadors. Per això diuen que és bo col·locar un cactus damunt l'escriptori on tinguem l'aparell.

Plantes, rams, són a vegades productes de caprici o per fer un regal. S'ha notat molt la crisi?
Quan es tracta de regalar, la gent s'ho mira. Si abans podien comprar un ramell de 30 o 40 euros, ara intenten passar gastant-ne 15. Es nota. Es segueix regalant igual, però la gent té menys poder adquisitiu i gasta menys.