TW
0

Els membres del Fotoclub 17 de Gener no són historiadors, però la seva passió per la fotografia els ha duit a la recopilació exhaustiva d'imatges d'ahir i d'avui del port de Ciutadella per organitzar una mostra. Segurament és la primera exposició fotogràfica sobre la història de Baixamar, que recull imatges d'ençà 1870 fins avui dia. L'objectiu de l'entitat és que el públic pugui descobrir l'evolució de l'espai portuari fins la construcció del dic a Son Blanc, "per a què la gent conegui la història del nostre port com a punt neuràlgic de la ciutat", explica Cristóbal Hernández, membre del col·lectiu.

La idea sorgí del Fotoclub 17 de Gener, creat el 2010 a Ciutadella, quan es plantejà el projecte de recopilar fotografies antigues de la ciutat, per a crear un arxiu d'imatges obert a la consulta pública. Llavors, van considerar que la posada en marxa del dic era l'oportunitat per centrar la feina de recerca d'imatges en el port de Ciutadella i els canvis en la seva fesomia al llarg del temps. "Vam anar tocant la porta de persones que crèiem que tindrien imatges d'interès i hem aconseguit recollir una bona col·lecció, que es presentarà en forma de reproduccions, perquè els originals els hem tornat als propietaris", comenta Hernández.

El proper dia 25, a les 20 hores, s'inaugurarà l'exposició amb un muntatge de 80 fotografies de totes les èpoques. La mostra romandrà exposada a l'Espai Xec Coll (al Centre d'Art de l'edifici Saura Morell) fins el 8 de setembre. La novetat és que el fotoclub ha editat un DVD que recull les imatges que s'exposaran a la mostra i altres fotografies inèdites. El disc inclou les reproduccions de pintures i gravats de diferents artistes dedicades al port de Ciutadella, com Bernat Benejam, Casasnovas, Jaume Fedelich, Tolo Juaneda Hernández, Biel Camps, el pintor Torrent, Torrent Vivó i Delfin Serra, entre d'altres. El dvd inclourà a més les reproduccions de quadres del port de Ciutadella realitzats a les èpoques de les dominacions britàniques, francesa i espanyola. Els impulsors de l'exposició han estat Cristóbal Hernández, Sergio Llufriu, Bartolomé Frau i Galiep Caules, entre d'altres membres del fotoclub.

A través de l'exposició, el públic podrà reviure no sols els canvis en la fesomia de Baixamar, sinó també descobrir l'evolució de Ciutadella al llarg dels anys, amb l'espai portuari com a referent de la ciutat. Un procés que ha transformat el port fins els nous pantalans i el dic exterior d'avui dia.