Descomposició. Les pedres del talaiot van cobrar vida en la proposta d’Ahedo, i així, de forma virtual, es van anar movent fins a reproduir la pràctica descomposició d’aquest monument megalític, una transformació que va enlluernar les nombroses persones que divendres van passar pel jaciment maonès - Gemma Andreu

TW
0

Nit fosca a Trepucó. Lluna nova i expectació màxima per a gaudir de la intervenció artística de Mila Ahedo a un jaciment arqueològic rere la llum verda de Patrimoni per fer reviure el passat. Amb l'arribada dels primers visitants la reacció inicial és compartida: la il·luminació i la disposició de l'obra de Mila és espectacular. Les seves cares de Menorca lliguen a la perfecció amb l'entorn. La vetllada promet ser màgica.

Prop de les deu del vespre un ampli grup d'espectadors espera a les portes del poblat, un dels enclavaments més representatius de la presència talaiòtica. Durant tot la nit de divendres passaren 750 persones en el decurs de tres torns. "No puc estar més que agraïda i emocionada per la resposta rebuda. M'han donat una oportunitat única de tornar-li a Menorca tot el que l'Illa m'ha donat a mi", manifesta la paisatgista i escultora basca qui a principis d'estiu va portar el projecte "A-TEMPorals. Las caras de Menorca" al Claustre del Carme de Maó.

Com una extensió del mateix i de la mà de l'Ateneu de Maó, en especial del seu vocal de Belles Arts Josep Bagur, Mila Ahedo aconseguí deixar bocabadats els assistents. Per bellesa i especialitat del moment i la cura amb la que es feu tot el muntatge. "Trepucó semblava haver-se posat el millor vestit per dir: Ei!, som aquí, veniu a visitar-me", explica l'artista que va exposar gairebé una trentena de les seves escultures en marès al llarg del recinte.

Una llum "serp" en intens vermell, com a referència metafòrica del foc, va guiar als visitants en un itinerari pels rostres esculpits en pedra de Menorca. Una meravellosa il·luminació a càrrec d'Ismael Martínez que va fer resplendir els volums integrats al monument megalític i on damunt la taula majestuosa es projectà un "morphing" amb tota l'obra d'Ahedo. Música, llum i projeccions sota l'encertat suport tècnic de Trifàsic Menorca.

Projecte per a altres jaciments

Rere les paraules de benvinguda de la catedràtica d'Arqueologia de la Universitat de Granada i presidenta de l'Ateneu de Maó, Margarita Orfila, els assistents participaren de la "performance" amb curiositat i respecte per l'entorn. "És una bona manera que s'atraquin als jaciments un tipus de públic que d'una altra forma no els visitarien", puntualitza l'escultora qui aplaudeix la voluntat política del Consell i, en aquest cas, de l'Ajuntament de Maó, per recolzar aquesta classe de projectes que -senyala- "es duen a terme a altres indrets del món amb èxit". En aquest sentit, Ahedo es mostra satisfeta amb el vist i plau rebut, sobre aquest tema subratlla la idea que "Patrimoni ha donat permís per intervenir a altres monuments que depenen directament del Consell". Així, -avança- "A-TEMPorals" tindrà continuïtat la propera temporada i "per descomptat l'experiència a Trepucó s'ha de repetir", explica mentre expressa la seva debilitat per portar la intervenció artística a Torre d'en Galmés. "M'encantaria fer-ho realitat el 2013".

En acabar el recorregut, l'encant que va permetre tocar amb les mans la Història -i sota el plantejament d'homenatge d'Ahedo "als habitants de 3.000 anys enrere"- va anar en augment amb el començament del "mapping" en 3D creat per Luis Daroca. Un regal per als sentits per al que molts pocs estaven preparats. O qui pot esperar-se que el talaiot de Trepucó s'esfondri als seus peus?

Lluna virtual, foc, pedres que composen i descomponen l'estructura, música de Guiem Soldevila o la conegudíssima composició "Así habló Zaratustra", de Richard Strauss van fer del "mapping" la joia del vespre, sense oblidar el trencament lunar en mil trossos a càrrec del foner (Campió de Balears) Lluís Pons.

En definitiva, l'experiència pilot fou un èxit rotund i com a tal desitgem que continuï i que en un futur puguin gaudir-ne més espectadors. Menorca disposa de màgia per això i per a molt més.