TW
0

Autofitxa
Vaig néixer a Barcelona el 1952. Soc llicenciat en Ciències de la Informació i he exercit de periodista d'ençà els 18 anys, per vocació i seguint la tradició familiar. El meu avi patern, Luis Gonzaga Manegat, va ser el director del "Noticiero Universal" de Barcelona, el primer mitjà on vaig treballar durant 25 anys. El meu pare, Juli Manegat, era escriptor i periodista i va ser el primer i únic director de l'Escola Oficial de Periodisme de Barcelona. També va ser finalista del Premi Planeta. L'avi matern, Autalfo Urmeneta, va ser director del diari "Napartarra", òrgan oficial del PNV. Després de treballar al "Noticiero Universal", vaig fer de redactor al diari "ABC", en la primera delegació a Catalunya.

Encara exerceix de periodista?
Actualment em dedico a escriure llibres privats sobre la història familiar de nissagues d'empresaris o professionals liberals de nomenada. Faig la investigació, recopilo les fotografies i edito els llibres. Aquesta és la meva feina actual després de 40 anys de dedicació al periodisme. He fet de redactor, d'enviat especial a alguns països i he dirigit publicacions. Vaig començar fent de periodista inaugurant pantans amb Franco. El meu màster ha estat ser testimoni de la transició democràtica espanyola.

I què l'ha duit a Menorca?
Per passar uns dies de descans! Elaborar aquests llibres sobre la història d'una nissaga familiar requereix molta dedicació. El més agradable és quan es presenta el resultat a la família i es sol fer en el marc d'una festa. La gent t'agraeix la feina i és el millor, perquè ja saps que a una professió com la nostra no truca mai ningú per agrair-te res.

Vostè que ha viatjat per tot el món, que li ha semblat Menorca? Què és el que més li ha atret?
He vingut amb la meva dona i estam a la casa d'un cunyat. Deu fer uns 40 anys ja vaig visitar l'Illa. M'atreu recórrer la preciositat de les platges, que no recordava; i descobrir el patrimoni d'edificis, palaus i esglésies, tan ben cuidat i tan net que teniu a Ciutadella. És una ciutat per viure-hi. Estic encantat! Em fa feliç passejar pels carrers antics i m'ha sorprès veure quantes cases hi ha amb les portes obertes, no hi ha sorolls, m'ha recordat l'educació de Viena.

Passejant, passejant ha descobert l'oficina del diari "Menorca" al carrer del Roser i li ha cridat l'atenció...
No he pogut fer de menys que entrar a saludar. M'ha encantat la sorpresa de trobar una redacció amb periodistes en ple nucli antic de Ciutadella.

Si hagués de fer un reportatge de Menorca, que en destacaria?
La quietud, l'amabilitat i la tranquil·litat. El port de Ciutadella és una meravella. Juli Manegat, el meu pare, venia a Menorca amb un grup d'amics amb una barca des de l'Estartit i sempre em parlava de les meravelles de l'Illa. I en el fons, quan passejo per Ciutadella és com si m'acompanyés el meu pare.

Troba que aquesta illa li podria inspirar alguna història?
Potser sí. Tal vegada surt l'encàrrec de fer la història d'alguna nissaga menorquina...(riu)

Quina imatge se'n du de l'Illa?
El color blau intens, el verd de la terra, la potència de la llum...

És observador...
Ser-ho és bàsic per a un periodista. Tornaré a Barcelona amb energies renovades i descansat.

Recomanarà la visita a l'Illa?
Sí, per favor!