alliberació. La va voler protagonitzar La mateixa família que va trobar el poll i es va fer a la carretera de Punta Nati, prop d’una colònia existent d’esplugabous - GOB

TW
0

El Centre de Recuperació de la Fauna Silvestre del GOB ha alliberat el primer poll d'esplugabous de la seva història. Va ser una família que trobà el jove exemplar desorientat enmig d'una carretera prop de Ciutadella. Després de passar per les mans dels cuidadors del centre durant una temporada, la mateixa família que va rescatar el poll d'una mort segura, es va oferir per protagonitzar l'alliberació, que va tenir lloc al Camí de Punta Nati, molt a prop d'una colònia d'aquesta espècie.

L'esdeveniment va ser tot un èxit gràcies a l'excel·lent forma física de l'exemplar que va sobrevolar al grup de persones presents durant una bona estona. L'anècdota la va marcar la presència espontània d'un milà reial ("Milvus milvus") al provocar en l'esplugabous una reacció d'instint de supervivència. L'ocell es va refugiar de forma espectacular en la vegetació, tot fent un picat. Val a dir que els milans no solen atacar els esplugabous, però la reacció d'aquest animal criat en captivitat va ser sorprenent i positiva per la manca d'experiència davant un perill potencial. Quan el milà va desaparèixer l'esplugabous tornà a alçar el vol.

Segons el GOB, l'esplugabous ("Bubulcus ibis") és un ocell de la família dels agrons, emparentada amb les cigonyes. Se'l pot veure als camps de pastures entre el bestiar o fins i tot damunt l'esquena de les vaques. S'alimenta de manera oportunista dels insectes i petits animalons que els herbívors espanten mentre s'alimenten.

De costums gregàries, a Menorca l'esplugabous hiverna des de fa només una vintena d'anys, i sols des de sis anys enrere cria de manera regular. Va començar l'any 2006 amb una petita colònia d'una vintena de parelles que l'any següent ja s'havia duplicat. Segons el GOB, dins el niu resulta habitual que entre els polls hi hagi disputes per l'aliment, i els polls més grossos ataquin de manera agressiva i continuada als més menuts. Aquest fenomen no és rar en algunes espècies d'ocells i s'anomena caïnisme. Cada any arriba al Centre de Recuperació algun d'aquests polls, víctima del caïnisme, en estat molt dèbil i amb ferides infestades de virons, fet que dificulta molt la seva recuperació. Però aquest no ha estat el cas de l'exemplar alliberat.

El Centre de Recuperació necessita d'ajut per seguir fent la seva feina, i el GOB recorda que segueix en marxa la campanya d'apadrinament.