TW
0

autofitxa
Vaig néixer a Ciutadella, però fa vint anys em vaig mudar as Mercadal per anar-me'n a viure amb la meva parella, amb qui tenc tres filles. Aquí, al centre del poble, regento una botiga de roba. Els capvespres d'hivern la tanco per donar classes de patchwork, que consisteix en crear una peça, ja sigui un cobertó, una cartera, una bossa, a partir de trossets de roba.

Com va descobrir el patchwork?
Ja fa molts anys que dono cursos de brodar i això entra un poc dins la meva feina. I com que tot el tema m'interessa molt i m'agrada, vaig anar a fer un curs a Barcelona per aprendre'n. I és una cosa que enganxa molt. Em vaig posar a fer-ne fa temps, molts anys abans de fer cursos, fins que a força que la gent m'ho demanés m'ho vaig plantejar. As Mercadal ja fa quatre anys que vaig començar i va ser un èxit total. I ara ja en farà dos que vaig començar a ensenyar patchwork a Ciutadella.

I per aquesta tècnica de cosir, què es necessita exactament?
Es poden fer tot de coses amb el més senzill. Pots aprofitar trossos de vestits vells, per exemple. De fet, el patchwork va néixer d'aprofitar el que la gent tenia a ca seva. Amb roba que ja no duien en feien cobertors. Per tant, tens infinitat de possibilitats. Pots no gastar res o comprar roba especialment pel que es vulgui fer.

Brodar i cosir normalment s'associa a la gent major. És així amb el patchwork?
A les classes de brodar sí que hi ha gent més major, però patchwork és el contrari. Ve gent més jove.

I enganxa, açò de fer patchwork?
Molt. I jo estic enganxada com a professora. M'encanta mostrar patchwork perquè veus que la gent està molt contenta. Surt realment la creativitat de la persona, perquè amb trossets de roba crees una peça teva, una cosa exclusiva. Sembla que és molt, molt difícil i quan ho fan veuen que no ho és tant i s'entusiasmen. Veuen que fan peces úniques, peces de grans dissenyadors fetes seves.

L'èxit que tenen les seves classes es contraposa amb les retallades en les subvencions dels cursos municipals per part dels ajuntaments. Els seus cursos, estan en perill de desaparèixer?
Els cursos perillen en general. Abans hi havia unes subvencions i si els cursos eren deficitaris, hi havia ajudes. En canvi, ara els cursos s'han d'autofinançar. La sort que tenc és que hi ha moltes matrícules, encara que segurament haurem de pujar el preu de la inscripció per fer possible el curs.