Maó. La Banda de Música compta amb cinquanta músics, la majoria molt joves - Banda de Maó

TW
0

La Banda de Música de Maó, actualment dirigida per Miquel Llario, es prepara aquests últims mesos per les cinc actuacions que realitzaran al llarg de les festes de la Mare de Déu de Gràcia. Aquesta nit, a les 19 hores, participaran en la primera Trobada de Bandes que es celebra al Teatre Principal. Estaran presents també per posar música al pregó, al jaleo de dia 7, a les corregudes i en un concert especial dia 9 al port de Maó.

La Banda de Música de Maó va néixer com una necessitat d'una ciutat amb gran tradició musical que s'havia quedat sense banda. Des de l'Escola Municipal de Música es va realitzar una tasca important per promocionar els instruments de vent i percussió, propis d'una banda de música. A l'any 2006 es va crear una assignatura específica de banda i el mateix any es llançaven a donar-se a conèixer al públic durant les festes de Sant Pere. Dos anys després es va fundar l'Associació Musical de Maó que presideix actualment Santi Gomila i en què estan involucrats pares, mares i també alumnes a més d'altres músics. Des dels inicis l'esforç és constant i la il·lusió creix a mesura que ho fa la Banda que compta actualment amb més de cinquanta components i la majoria molt joves. Miquel Llario està al capdavant de la Banda de Música de Maó.

Porta gairebé tres anys al front de la Banda de Música de Maó. Quina valoració en fa?
Durant aquests tres anys hem fet molta feina. Recordo quan en van oferir dirigir la Banda de Música de Maó, vaig dir que sí d'immediat, ja que feia tres anys que havia deixat València per a venir a fer feina al Conservatori de Menorca i feia temps que no estava al front d'una orquestra de vent, a part de l'Orquestra del Conservatori.

Quan vaig començar, en el primer assaig, ja em vaig adonar que hi havia molta feina a fer. La Banda era petita i amb molts d'al·lots, faltaven trombons, tan sols hi havia dos saxos alts, cap tenor, cap baríton, molts pocs clarinets, dues flautes, un percussionista, tres trompetes i un tuba, però amb esforç i entusiasme varem començar a fer música i en poc de temps varem tenir molta més gent interessada en formar part del nostre grup musical. La meva valoració no és que sigui positiva, sinó que és super positiva, que en tres anys s'hagi aconseguit tot el que han aconseguit és molt, encara que ens quedi un llarg recorregut per endavant.

Tot això no ho podríem haver aconseguit d'una altra manera que no fos amb el treball dur. Per cert, vull felicitar des d'aquí a tots els músics i col·laboradors de la Banda de Maó per tota la seva implicació.

Per aquestes festes de la Mare de Déu de Gràcia realitzaran fins a cinc actuacions. Què han preparat?
Hem preparat música variada, però essencialment música popular i tradicional que sona a totes les festes de Menorca.

La Banda de Música de Maó està formada per músics molt joves.
Sí, i tant! Tenim músics experimentats, però la base fonamental és la dels al·lots. N'hi ha que ara ja tenen onze anys però quan varen entrar, i sobre tot els trombons, tenien just nou anys. És per això que jo crec que aquesta Banda creixerà amb molta força, ja que al mateix temps creix musical i socialment.

La mateixa banda no compta amb massa anys. Quins són els objectius que es marquen?
Un dels objectius que jo tinc com a director de la Banda és fer moltes activitats, quantes més actuacions millor. Volem consolidar-nos com a un referent en la música a Menorca i també no deixar de créixer musicalment mai.

Per altra banda està el treball d'ensenyament. Quina és la resposta?
La resposta de l'ensenyament musical a Menorca és molt alta, amb molta qualitat i efectivitat. Des del seu renaixement, la Banda de Música de Maó comença a ser un referent per als fillets i també per als pares i mares maonesos.

Què és el que més els agrada, de tot, als joves músics?
Al jove músic el que més li agrada, baix la meua modesta opinió, és sortir al carrer, passar-ho bé i mostrar al poble tot allò que ha estat treballant durant mesos i que el poble els ho reconegui amb aplaudiments.

Diumenge participen a la Trobada de Bandes de música de Menorca al Teatre Principal. Han preparat un repertori molt valencià, i no és casualitat...
No, no és casualitat. Degut a les meues arrels sempre he tingut més contacte amb la música valenciana, de petit ja formava part d'una banda amb el trombó de vares. He trobat que he de mostrar aquesta música al poble menorquí, ja que les dues peces que he posat al repertori de la Banda de Música de Maó són d'un gran interès musical. La primera que tocarem és diu "Marta Agustí", és un pasdoble simfònic guanyador del concurs per a compositors a les Falles del 2009. I després ve una peça que tant a mi com als músics ens agrada especialment. Es tracta d'un poema simfònic descriptiu, on, amb la música s'explica tot el que li passa a un turista a les festes d'un poble castellonenc com és Bejís. Amb el permís de l'autor d'aquesta peça hem fet un petit arranjament que simbolitza les festes menorquines.