TW
0

Autofitxa
Em dic Lina Olives, vaig néixer a Maó el 1984, i estic casada i tenc una filla de sis anys, na Noa. Som educadora infantil i surt de caixera a les festes de la Mare de Déu de Gràcia. M'agraden molt els cavalls i tenim una euga i tres cavalls: en Nan, de 12 anys, que és de na Noa; n'Art, de 5 anys, que és el meu; i en Xeri, de 4, que és d'en Jesús, el meu marit. S'euga és na Rasta. El meu pare és l'entrevistador.

D'on te ve aquesta afició pels cavalls?
La veritat és que exactament no ho sé... ja que de petita record que em feien por. Vaig començar a qualcar als 17o 18 anys perquè la meva cosina na Marga tenia un cavall i a partir d'allà em vaig enganxar. De la família l'únic que ha sortit a la qualcada és l'avi Sino, fa molts anys, i ara jo.

Quin va ser el teu primer Jaleo?
Vaig sortir per primera vegada l'any 2006 amb en Nan, a Llucmaçanes, aquell mateix any també vam anar a les festes de la Mare de Déu de Gràcia.

Quin record en tens?

Tenc una petita anècdota i es que en Nan, el matí es va fer mal i vaig haver que canviar-lo pel cavall que duia el meu homo, aquest cavall no l'havia qualcat mai i era la primera vegada... aquí sí que vaig tenir nervis, i me va costar un poc però vaig poder acabar la festa.

A quins pobles has qualcat?
Llucmaçanes, Sant Climent, Maó, i a les festes de Sant Nicolau.

Quantes vegades has sortit a les festes de Maó?
Aquest any serà la sisena vegada, i sempre amb les mateixes ganes i il·lusió que el primer any.

Existeix una complicitat entre caixer o caixera i el seu cavall?
Pens que hi ha de ser per poder gaudir el màxim de la festa. Amb en Nan, que és el cavall que solec treure sempre, mos tenim confiança i mos avenim bastant, té molt bon caràcter, he tingut molta sort. Hi ha total complicitat!

Enguany deixes el teu cavall a una amiga, tu sortiràs amb un que no és el teu. Us heu ben entrenat?
Sí, enguany en Nan sortirà amb na Lara, la meva amiga, i jo ho faré amb el cavall del meu sogre, es diu Turinet i té 7 anys. M'ha costat una mica, però de cada vegada ens avenim més, i esper que facem una bona festa, un bon "jaleo"! Enguany ja he sortit amb aquest cavall a Llucmaçanes.

Tot i que els cavalls són animals molt nobles, no deixa que es Jaleo és un moment de risc. Quins consells donaries als qui van al Jaleo a fer botar els cavalls?
Per a la gent que és baix? Sobretot que no es despistin, que facin festa, que respectin els cavalls i caixers, tenir prudència, no beure de més i també entendre que a vegades el cavall pot tenir por, espantar-se o pot produir qualsevol incident i hi ha que anar vius!

Participes també a ses Corregudes?
Sí, fa un parell d'anys me vaig "atrevir" i m'encanta, és un moment curt però intens i a la vegada sembla que el Cós no s'acaba mai, sents el vent a la cara, gent que crida, que et donen ànims és diferent, però xal desastres també.

Na Noa amb sis anys ha practicat es volteig i ja fa botar en Nan. A quina edat podrà participar al Jaleo?
A na Noa li encanten els cavalls, sembla com si tingués un do especial amb ells i no té gens de por... va començar a qualcar dins la panxa de "sa mami" fins que no cabíem a la sella, i quan va sortir, als quinze dies ja la teníem dalt el cavall. Als quatre anys va començar amb el volteig, i va fer dos anys i ha participat en dos concursos, a Ciutadella i a Mallorca.