NACHA FABREGAT PRADELL - R.C.V.

TW
0

Autofitxa
Em dic Nacha Frabregat Pradell, vaig néixer a Barcelona el 1980, i la primera vegada que vaig venir a Menorca amb la meva família tenia 3 anys. Ara continuo venint amb el meu marit, en Gerard i el nostre fill, en Joc, que té 16 mesos. Sóc fisioterapeuta i reflexòloga especialitzada en teràpies naturals. He estudiat kinesiologia i he realitzat cursos de macrobiòtica i psiconeuroimmunologia i nutrició ortomolecular. Treballo també amb fisioteràpia convencional, fent rehabilitació del sòl pelvià, durant l'embaràs i el postpart.

Com transcendeix la seva formació a la seva vida personal?
Gràcies a l'estudi de l'alimentació, la meva unitat familiar va fer un canvi molt gran. Vam poder sanar dolències físiques que teníem i se'ns van obrir altres portes.

Parla en plural...
Sí perquè quan vaig fer el curs de psiconeuroimmunologia ja vivia amb el Gerard, que tenia diverses dolències, com asma i al·lèrgies. Li havien diagnosticat aquesta malaltia crònica però amb un canvi d'alimentació els símptomes van desaparèixer.

Vol dir que depèn de com ens alimentam patim certes malalties?
Sí. Cada persona, genèticament està predisposada a tenir segons quines malalties. Però en funció de l'alimentació ajudem a que no s'acabin de desenvolupar. Un cop la malaltia ja està instaurada, l'alimentació pot curar, però més lentament que la medicina, és clar.

Quines coses vau deixar de menjar per combatre asma i al·lèrgies?
Sobretot lactis, sucre i tot el menjar refinat. Tant els lactis com el blat són proinflamatoris, i el que vam fer va ser quedar-nos, sense abusar, amb els cereals més ancestrals, que serien el blat sarraí, l'arròs i la quinoa.

Què tenen d'especials aquests cereals?
El blat sarraí i la quinoa, que no han estat mutats per l'acció de l'home. Amb l'arròs passa una cosa molt curiosa i és que a la cinquena generació, encara que l'hagin mutat genèticament torna al seu estat salvatge, i no porta gluten.

Té nom aquest tipus de dieta?

Nosaltres no mengem carn i la nostra és una dieta una mica més paleolítica del que estem acostumats a menjar normalment. Existeix la paleodiet, que és a base de verdures, llegums, peix, una miqueta de carn, fruits secs i fruita.

Per què és millor una dieta així?
Perquè fa 76.000 generacions que som humans, i només 200 que mengem com ho fem ara. És més, tan sols fa 7 generacions que ingerim sucres refinats i greixos transgènics. Pensa que el nostre genoma necessita milers d'anys per adaptar-se i que nosaltres no li hem donat temps.

Cal ser molt estricte?
Quan fas un tractament, sí, perquè sinó fas recaigudes. Una volta estàs bé, pots ser més flexible, sabent com combinar els aliments.

I si parlam d'infants?
El nostre fill segueix la mateixa dieta que nosaltres. Coneixem altres famílies que també ho fan així i són nens que tendeixen a estar primets, són molt àgils, tenen un creixement ben normal, i el que sí que notam és que són més actius.

Menja carn el vostre fill?
No, però per una raó energètica, encara que pugui semblar estrany, la carn porta molta agressivitat. I la vitamina B12, per exemple, es pot trobar en altres aliments. Es tracta d'estar molt al cas de com es troba el teu fill, i el que fem, de tant en tant és donar-li qualque suplement. Per exemple quan arriba l'hivern amb equinàcia o vitamines. Un altre tema molt important és que no és el mateix menjar aliments ecològics que sí que porten els minerals i les vitamines que han de portar, i a més sense pesticides.