Acte. Masanés durant la presentació de l’obra el 29 d’agost a Barcelona - J.M.

TW
0

Una història sobre la Guerra Civil espanyola sota un punt de vista molt singular és l'eix temàtic de la primera novel·la de Josep Masanés (Barcelona, 1967). "La vall de la matança" (Cossetània Edicions) dóna títol a l'obra guanyadora del XXIX Premi de Narrativa de la Ribera d'Ebre que va presentar el passat 29 d'agost al cinema Vinebre de Barcelona. Un acte que fou presidit per l'alcalde de la ciutat Xavier Trias.
En els propers dies les presentacions es succeiran a Catalunya i Menorca. A l'Illa tindran lloc el 21, a les 20 hores, a la Casa de Cultura de Ciutadella a càrrec de l'escriptor Pau Faner; i el 28, a la mateixa hora, a l'Ateneu de Maó, de la mà de la professora de Grec de l'IES Joan Ramis i Ramis, Emi Muñoz.
Amb aquesta novel·la, clarament influenciada per la poètica de Cormac McCarthy, l'autor ha volgut demostrar que "els bons no són sempre tan bons" i ha tractat d'allunyar-se de la por amb què sempre s'ha tractat el que fa referència a aquesta guerra.
sinopsi
La història es situa quan les tropes del capità Creus i el sotstinent Ciurana ataquen les posicions franquistes defensades pel temible comandant Marín. Malgrat la victòria en aquest assalt, els exèrcits republicans no deixen de retrocedir. Creus i Ciurana seran cridats per l'Estat Major i se'ls hi encomanarà una difícil missió. En el compliment d'aquesta apareixen Ulldevidre, Reimann, l'inoblidable Homs i la resta d'homes escollits per a l'expedició. Masanés desvetlla les seves temences, els seus anhels i els seus amors. I també els seus enemics, personificats en la diabòlica figura del comandant Marín.
Resident a Menorca des de fa vuit anys, Josep Masanés és col·laborador habitual del "Culturàlia", suplement dominical d'aquest rotatiu. Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona, ha estat guardonat en diversos certàmens literaris, sobretot de narrativa curta, com el Víctor Mora de Narrativa Breu, el Premi Illa de Menorca de Narrativa Curta, el Premi Contes de Tremp i l'Homilies d'Organyà, amb els relats "Les cosines de Pessonada", "Rita la Polvorera" o "La invasió", entre d'altres.
El llibre es va presentar dimecres a la Biblioteca Pública de Lleida a càrrec de la metge psiquiatra Maite Utgés.
Sobre els motius que el van dur a tirar endavant aquesta novel·la i a aprofundir en la temàtica històrica, Masanés afirma que "generalment hem tractat amb por tot el que fa referència a la Guerra Civil, per tot el que va passar i el que va venir. Personalment em fa enveja com parlen sobre la seva guerra els nord-americans. Això em va dur a escriure la novel·la, d'aquesta manera poc tradicional".