TW
0

autofitxa
Som na Fela Pons Marquès i vaig néixer a s'Hort den Florit de Ciutadella. Estic casada amb en Xec Llorens Fedelich i tenim quatre fills, na Tònia, en Tòfol, n'Eulària i en Perico, i dos néts, en Biel i en Jaume. Tant en Xec com jo vam estudiar a Sa Granja, sempre hem tingut clar que ens volíem dedicar al camp i fa dotze anys que estem a S'Arangí, ens agrada la nostra feina i fem tot el possible per fer-la amb la màxima comoditat.

A principis d'estiu el formatge de S'Arangí semi-curat va ser distingit com el millor de la seva categoria pel Consell Regulador Denominació d'Origen Formatge Mahón-Menorca. Quins beneficis els hi ha suposat guanyar aquest concurs?
La veritat és que ve molta gent que vol comprar precisament aquest formatge perquè saben que ha estat premiat. Noltros n'estem molt satisfets, sempre és un reconeixement a la feina que un jurat d'experts destaqui el teu producte encara que també estem convençuts que no és que es tracti del millor formatge sinó el que en aquesta ocasió els va agradar més. Tots els formatges que es fan a Menorca són bons i al concurs se n'hi van presentar molts.

Hi ha algun secret? Què fa que un formatge d'un lloc a un altre sigui diferent?
Compta un poc tot. La gent major diu que aquest terreny, on està S'Arangí i en general el des Mercadal, és molt bo i el formatge per açò també ho és. També compta l'alimentació de les vaques així com les instal·lacions, la humitat, els temps que dones a cada part del procés, és a dir que són importants les mans de qui ho tracten tot.

S'Arangí compta amb importants instal·lacions. Quina és la seva producció?
Enguany calculam que produirem 90 tones de formatge. Comptam amb 180 vaques, munyim tot l'any, a l'estiu no baixam de 100 i en ocasions arribam a les 120. El meu marit i jo hem apostat per tenir unes instal·lacions que ens permetin fer feina amb comoditat i augmentar la producció. Actualment treballam entre set i vuit persones en aquest lloc i en els terrenys que tenim llogats. Vam començar de zero i anam fent.

Quin és el seu principal mercat?
Des del juliol de l'any passat comptam amb una botiga al mateix lloc, també feim venda directa en altres quatre indrets així com a Mallorca. Tenim distribuidor a Menorca i a Mallorca i gent que fa mercats a altres punts de la Península.

La venda directa al mateix lloc suposa un atractiu afegit per al consumidor?
Sí, sense cap dubte. Tenim una anècdota en aquest sentit. Aquest estiu ha vingut una família que havien llegit en un diari català el testimoni d'un fillet que explicava la seva vivència en aquest lloc on havien comprat formatge i conegut molts animals. Venien pel mateix. A la gent li agrada veure on es produeix el formatge i que els ho expliquis i a la vegada també ens conten d'on vénen i com és el formatge de la seva terra.

Daniel Mora inclou en la carta del seu restaurant, Sa Pedrera des Pujol, un postre fet amb formatge de S'Arangí.
No ho sabíem, no. Però li ho agraïm, que un cuiner del prestigi de Mora hagi escollit el nostre formatge és un orgull, li haurem de fer una visita per poder tastar aquest postre que deu ser la mar de bo!