Alumnes. Les aules-taller de l’IES Josep M. Quadrado acullen les classes teòriques i pràctiques - IES Josep M. Quadrado

TW
0

Un any més, els 10 professors del Departament de Formació Professional de l'IES Josep M. Quadrado de Ciutadella estan enllestint les aules i els detalls d'última hora per oferir diferents propostes de formació emparentada directament amb el món laboral. Un PQPI (Programa de Qualificació Professional Inicial) que duu per nom "Auxiliar de lampisteria i climatització domèstica", un cicle de grau mitjà de "Tècnic en instal·lacions frigorífiques i de climatització", i un cicle de grau superior de "Tècnic Superior en Manteniment d'instal·lacions Tèrmiques i de Fluids". Els alumnes d'aquests cicles treballen, per tant, amb pràcticament totes les instal·lacions d'un edifici, és a dir, tèrmiques, frigorífiques, d'aire condicionat, de calefacció i aigua calenta, d'energia solar-tèrmica, i instal·lacions de gas combustible.

Al cicle de grau mitjà, d'instal·lacions frigorífiques i climatització, que consta de dos cursos acadèmics, que inclouen teoria i pràctica dins del propi centre educatiu, i compta amb 400 hores de formació en centres de treball, hi poden accedir els alumnes amb titulació d'ESO i els alumnes de PQPI, encara que altres vies són o bé les proves per a majors de 17 anys, o bé a través de cursos d'accés.

Al cicle de grau superior, de manteniment d'Instal·lacions tèrmiques i de fluids, s'hi accedeix a través del Batxillerat i de les proves d'accés. I l'institut imparteix les classes els capvespres per a fer-lo compatible amb una possible jornada laboral. Per altra banda, una altra facilitat per als alumnes és la variació durant els dos anys de durada, dels horaris dels mòduls o assignatures, de manera que aquelles persones que només poden anar a classe durant una franja horària del capvespre puguin cursar l'ensenyament sencer.

El cicle de grau superior possibilita accedir a la universitat, i amb ell s'obtenen crèdits que es poden convalidar.

Tant amb el grau mitjà, com amb el grau superior, a més de la titulació acadèmica, s'obtenen el carnet de professional que expedeix la Direcció General d'Indústria, i el carnet de Prevenció de Riscos Laborals, cosa que facilita incorporar-se al món del treball immediatament.

El termini de matrícula per a accedir al PQPI i als cicles de grau mitjà i grau superior finalitzen el 28 de setembre.

Pràctiques a l'estranger
La formació professional implica realitzar 400 hores de FCT (Formació a Centres de Treball), que tant els alumnes de grau mitjà, com els de grau superior, tenen la possibilitat de fer a l'estranger a través dels programes "Leonardo" i "Erasmus". L'any passat el país escollit va ser Finlàndia i enguany, el país de destinació és Itàlia.