Tradició viva. Els fillets i filletes de 5 anys de l’escola de Sant Francesc de Ferreries van gaudir molt d’un matí de verema a l’Hort de Sant Patrici, participant del procés d’elaboració del vi, amb els peus descalços, com es feia antigament - Cris

TW
0

Aquests darrers anys, la família Casals, responsable de l'Hort de Sant Patrici, havia convidat els avis del Club de Jubilats de Ferreries a fer la verema. Una experiència molt grata que, compartida amb les famílies, solia arribar narrada amb fantasia, a les escoles, de la mà dels més petits.

Però aquest 2012, els convidats han estat uns altres. I és que enguany, coses del clima, el calendari de collita s'ha retardat unes setmanes coincidint pràcticament amb l'inici del curs escolar, fent possible canviar de protagonistes, i que la narració de l'experiència vagi en direcció contrària.

I és que aquests dies, ben segur que tots els infants de P5 del CC Sant Francesc d'Assís expliquen als seus avis l'aventura viscuda ahir matí a l'Hort de Sant Patrici. Un matí de verema extraordinari, ple de sensacions i emocions noves.

Els infants arribaven de bon dematí, i per començar, van escoltar i mirar amb atenció el procés d'elaboració del formatge que fan a s'Hort de Sant Patrici, i van aprofitar per berenar.

Gaudint del bon temps i de l'aire lliure, va arribar el moment de fer pròpiament l'activitat de verema. Entre les parres, van començar a collir amb tisores les dues fileres de raïm que els havien deixat a posta per a ells, a la vinya. Ompliren unes quantes caixes senceres i tal com explicava David Casals, el fet de poder identificar el raïm a la planta d'origen, tocar-lo i collir-lo, impressionava a més d'un infant. I és que estem acostumats a veure els aliments als supermercats, avui en dia, i el contacte amb la natura i l'origen ja no és el més habitual.

Els infants van visitar les bodegues i, admirats amb el procés d'elaboració, van poder participar-hi d'una manera molt lúdica. És cert que avui en dia ja no es fa així, però amb els peus descalços, fillets i filletes van tenir l'oportunitat d'aixafar el raïm que acabaven de collir. I després, de beure el most resultant. I d'alguna manera, vincular-se a aquesta tradició que s'ha recuperat a Menorca. Qualque dia, alguns d'ells seran els encarregats de fer el bon vi.

La collita 2012

Enguany, les condicions meteorològiques a Menorca han procurat un raïm molt sa, que resultarà en un vi de molt bona qualitat. A l'Hort de Sant Patrici, fa dues setmanes es van collir les varietats de merlot i sirah, i dijous passat, es va veremar el cabernet sauvignyon.

En total, uns 9.000 quilos, dels que en sortiran un vi rosat, que per Nadal ja serà a la venda, i un vi negre que reposarà un parell o tres d'anys en una fermentació molt més llarga, abans de sortir al mercat.