Carles Moll - c.m.

TW
0

Autofitxa
Som en Carles Moll, som de Maó. Vaig estudiar Belles Arts a la Universitat de Salamanca i a la de Barcelona. Som pintor i professor de dibuix, pintura i gravat.

Serà la primera vegada que s'imparteixen classes de gravat a l'Ateneu de Maó? En què consistiran?
Sí, serà la primera vegada que s'impartiran classes de gravat a l'Ateneu. Ens centrarem en les tècniques bàsiques del gravat i la seva estampació. S'ensenyaran les tècniques per a la realització de la planxa i la seva posterior estampació damunt paper amb un tòrcul.
També el tractament del paper per a una estampació òptima. Hi haurà una petita part teòrica. S'impartiran durant tot l'hivern però si algú s'interessa per una tècnica particular també pot fer-ho i assistir només unes setmanes del curs.

Quines tècniques desenvoluparan?
Començarem pel linogravat, que és la talla en gúbies d'una planxa de linòleum, material bla i de fàcil talla. Seguirem amb la xilografia o talla sobre fusta i acabarem amb el gravat calcogràfic que es basa en la realització d'una planxa de coure o zenc mitjançant tècniques directes (buril, punta seca) o indirectes per mitjà d'un àcid i vernissos (aiguafort, aiguatinta, vernís al sucre, etcètera).

És tan difícil com sembla?
No, gens. El que passa és que són tècniques molt desconegudes pel gran públic i això crea un aura de misteri i de fórmules secretes que en realitat no té, ni són. Una vegada t'hi endinses és un món apassionant on es pot experimentar i sorprendre't molt.

A qui va destinat el curs?
A les persones interessades en la plàstica i que sentin curiositat i ganes d'experimentar. A partir dels 12 anys d'edat.

Quin és el període de matriculació?
Ja que hi queden places vacants s'admetran matrícules tota la setmana vinent i durant el curs, si hi ha lloc. La matriculació es fa al mateix Ateneu de 19.30 a 20.30h.

Quin és el potencial de l'art del gravat com a mitjà d'expressió?
Total, com qualsevol altre tècnica artística, la pintura, l'escultura... No oblidem que grans figures de l'art van ser grandíssims gravadors. Rembrandt, gran impulsor de l'aiguafort, era més conegut a la seva època com a gravador que com a pintor. A Picasso se li coneixen milers d'estampes i va desenvolupar tècniques noves dins el gravat modern. Molts pintors paral·lelament a la seva tasca pictòrica tenen també la de gravadors, a Menorca en tenim molts d'exemples.