Presentació de dades. La presidenta, Maria Josep Rebassa, acompanyada per la secretària M. Àngels Sastre - Cris

TW
0

Les bases de participació es van presentar el passat mes d'abril, i a dia d'avui, els membres del jurat del Premi Born, certamen organitzat pel Cercle Artístic de Ciutadella, que enguany celebra la seva XXXVII edició, ja tenen damunt la taula les obres preseleccionades, d'entre les 125 que s'han presentat enguany en total.

Amb aquestes xifres, que superen en vint-i-cinc les propostes presentades l'any 2011, i tal com explicava amb satisfacció ahir capvespre en roda de premsa, la presidenta del Cercle Artístic, Maria Josep Rebassa, acompanyada per la secretària del certamen, M. Àngels Sastre, es demostra que "el prestigi del Premi Born no es mesura amb diners", i és que enguany tot i que la dotació econòmica és de 14.000 euros, és menor que l'any passat.

Escrites un 75 per cent en castellà i un 25 per cent en català, les obres participants són procedents tant de l'Estat espanyol com d'altres països del món, entre els que trobam Argentina, Mèxic, Alemanya, Itàlia, Anglaterra i Israel. Pel que fa al territori nacional, el gran gruix d'obres presentades provenen de Madrid, seguida molt de prop, per Catalunya. Així mateix, d'enguany destaca una major implicació d'autors de les Illes balears, en total, 10.

L'acte de lliurament dels Premis, que tindrà lloc dia 24 de novembre, es celebrarà al Teatre Salesià de Ciutadella, després de la representació de "Ma perchè Pirandello?", dirigida per Pitus Fernández i interpretada per la Companyia La Impaciència, creada per Luca Bonadei, Rodo Gener i Salvador Oliva. L'obra, es representarà el dilluns següent, en sessió matinal per a les escoles.

A falta de que el Teatre des Born estigui definitivament rehabilitat, el de Calós, tot i les mancances, és l'únic equipament teatral del que disposa avui Ciutadella, reunint unes mínimes condicions per a un esdeveniment d'aquesta magnitud i característiques. "Fer-ho de nou al Teatre Principal de Maó ens representava un esforç d'organització massa gran. Enguany hem optat pel Teatre Salessià i l'any qui ve, està per determinar encara on es celebrarà, el que sí que esperam és d'aquí dos anys, poder fer la cerimònia as Born", explicava Rebassa.

Abans del dia de la cerimònia, el Cercle Artísitc ha organitzat, com és habitual, diferents jornades i trobades, per començar a fer caliu teatral a Menorca. Així, es celebraran les VIII Jornades Formatives de Teatre, enguany dirigides als directors. També, es reunirà el grup de lectura per comentar l'obra guanyadora de l'any anterior, "El principi d'Arquímedes" comptant amb l'autor, Josep M. Miró i Coromina, tenint present que la seva recent representació al "Grec" de Barcelona ha estat un èxit rotund.

Per altra banda, Xavier Albertí, director del Teatre Nacional de Catalunya, serà l'encarregat de la conferència inaugural dels actes del Premi Born 2012, el 23 de novembre, dia en què es presenta l'edició de l'obra de Josep M. Miró i Coromina, en les quatre llengües de l'Estat, castellà, català, basc i galleg.

La musa del Premi Born
Enguany l'artista Sebastià Marquès és l'autor de l'escultura exempta, nova musa del premi, feta de planxes de llautó forjat i una base de zamak elaborada amb fosa.

El disseny formal és el mateix que l'any passat, però és molt més lleugera que en anys anteriors.

Tot i comptar amb pràcticament un 40 per cent menys de pressupost que en edicions passades, els actes del Premi Born es preparen per ser una nova cita ineludible.