Son Quart. Madona, Catalina Pons Seguí, amb tres dels seus quatre fills (Josep, Llorenç i Pere), apareixen amb na "Fanny". L’amo no surt a la foto perquè anava de sembrar - Cris

TW
0

Entre el bestiar de Son Quart, lloc del terme de Ciutadella, destaca una vedella frisona ben polida i ben cuidada. Es diu "Fanny", té 16 mesos d'edat i és la nineta dels ulls de la família de pagesos. Li tenen una estima única i és l'orgull del lloc. A la darrera Fira del Camp d'Alaior, na "Fanny" ja destacà entre les altres concursants i resultà campiona, escollida pels millors especialistes en selecció morfològica. Des de que va ser premiada, na "Fanny" és especial, perquè representa el fruit de la feina diària de la família de pagesos de Son Quart i el gust que hi posen per tenir una de les millors ramaderies lleteres de Menorca.

L'amo, Siscu Bosch Cursach, i madona, Catalina Pons Seguí, han decidit donar una passa important i que la seva vedella participi al proper concurs nacional de vaques frisones. Es tracta del XXXIII Concurso Nacional Conafe 2012 de Raza Frisona, que es celebrarà el proper cap de setmana (dies 29 i 30) a Gijón. Però per a què la jove frisona menorquina pugui participar al certamen d'Astúries tota la família va en revolt.

A la vaca, acostumada a la tranquil·litat de la pastura de les tanques de Son Quart, li espera un llarg viatge. La vedella sortirà de l'Illa aquest dilluns, dia 24, i serà embarcada en vaixell cap a Barcelona des del dic de Ciutadella. Després de la travessia, quan arribi a la Ciutat Comtal, la vedella serà traslladada a una granja, on romandrà alguns dies. Llavors, el dimecres, dia 26, na "Fanny" pujarà a un camió que la traslladarà fins a Gijón. La vedella de Son Quart haurà de ser al recinte del concurs al dia següent, el dijous, on hi haurà l'admissió de tot el bestiar concursant d'arreu de l'Estat. La vedella menorquina tindrà el divendres per a descansar i agafar forces, perquè el dissabte dia 29, serà el seu dia per a lluir-se davant els millors especialistes i jutges nacionals de morfologia bovina frisona.

Na "Fanny" serà l'única representant de Menorca al certamen. Madona explica que "fa anys hi havia pagesos menorquins que acostumaven a participar als concursos nacionals a la Península, però açò ha anat a menys i na 'Fanny' serà l'única vaca menorquina que participarà".

Darrera la vedella hi ha tota la il·lusió de la família. "Esteim molt contents que la nostra vedella pugui concursar i creim que també és una notícia positiva per a Menorca", diu Catalina Pons.

L'amo i madona partiran en avió el divendres, dia 28, cap a Barcelona. Des d'allà, n'agafaran un altre fins a Oviedo, des d'on pujaran a un autobús fins a Gijón. Quan arribin al recinte del concurs, es retrobaran amb na "Fanny". "Segur que ens coneixerà", diu madona. I no és cap disbarat, perquè hi ha anècdotes d'altres pagesos menorquins que han concursat a certàmens a la Península que en retrobar-se amb la seva vaca, l'animal ha començat a bramar en veure el seu amo.

"L'únic que deman és que la vedella no es faci mal durant el viatge. Fins que no arribi a 'puesto' i no la vegem no estarem tranquils", assegura madona.

Na "Fanny" és néta d'una de les millors vaques que han tingut l'amo i madona. La seva àvia ja va participar al concurs morfològic de la Fira del Camp d'Alaior i resultà premiada en la secció de vaques joves. Na "Fanny" du bona genètica. El parentiu el coneix tota la família, sobretot els fills del matrimoni, Francesc (16 anys), Josep (12 anys), Llorenç (10 anys) i Pere (9 anys), que estan assabentats de tot el relacionat amb el bestiar i han après a valorar-lo i a estimar-lo com a sustent i goig de la família.