Joan Llabrés Rodríguez - L.B.

TW
0

Autofitxa
Som en Joan Llabrés Rodríguez i el dia 11 compliré els 81 anys. Estic casat amb na Rosalia Justo Marqués, hem tingut 4 fills i 1 filla i som avis de 12 néts. Vaig ser policia local de Ciutadella al llarg de més de 30 anys. Coincidint amb l'exposició sobre els 150 anys de la creació de la Policia Local de Ciutadella, puc dir que probablement som l'agent del cos municipal més veterà.


Es pot dir que és el policia local jubilat de més edat de Ciutadella?

No ho puc assegurar, però som dels veterans. Vaig entrar al cos municipal el 1965, primer com a interí, i vaig exercir d'agent municipal fins que em vaig jubilar.

Com va accedir a la Policia? Va ser una feina vocacional?

La primera vegada vaig tirar els papers per ser-ho, però li van donar la plaça a un altre. Més endavant, en una època en que solia moure'm per Acció Catòlica i l'Aurora, coincidia amb Paulín Cavaller, que era un dels caps de la Policia Local. Va ser ell que m'animà. Me van fer un examen, el vaig aprovar i vaig entrar.

El dia 28, va ser un dels agents jubilats que l'Ajuntament va convidar en la inauguració de l'exposició sobre els 150 anys de la Policia, què li ha semblat la mostra?

El dia de la inauguració hi havia molta gent. Va ser polit i molta gent em va saludar. Però hi hauré de tornar a guaitar per mirar-m'ho tot amb calma, sobretot les fotos. En vaig veure una en que dels 12 agents que hi surten retratats només hi qued jo, i una altra en que només en quedam quatre.

Conserva encara l'uniforme?

Tenc una part de l'uniforme complert i un "anorac", al qual vaig treure les identificacions, i que encara duc avui dia perquè és molt pràctic i abriga molt (riu).

Vostè devia conèixer tot el poble. Quins records té?

Llavors érem 9 o 10 agents, fins i tot una temporada vam ser 5. Havíem de vigilar tot el poble i les urbanitzacions. Molts vespres me tocava fer la volta tot sol, érem de guàrdia dos: un que quedava al "quartelillo" i jo que feia la ronda. M'agradava fer el torn nocturn.

I haurà vist de tot color. Hi havia llavors més incidències?

Com avui dia hi havia robatoris, baralles i es veien molts drames... Un dia que feia la guàrdia sol em van avisar de que havia hagut un assassinat i el presumpte assassí va venir pel seu propi peu fins a la comissaria.

També li haurà tocat treballar molts dies de festa...

Sí, cada any acompanyava la Comitiva des Be per Sant Joan, ho havia demanat perquè m'encantava.

Cobraven poc?

Jo un temps guanyava 6.000 pessetes cada mes. Al principi, quan vaig començar, havia de fer altres feines per tenir un bon sou.

Quins companys recorda?

A tots. En Tóbal Bonet, en Llorenç Camps, en Toni Allés... feia bo amb la majoria. De caps vaig tenir en Paulín Cavaller, en Joan Socías i en Manel Vendrell, entre d'altres.

Què ha de tenir un agent per ser un bon policia local?

No hi ha ningú que sigui igual, hi ha persones amb més nervi i altres més pacífiques. Has de tenir la capacitat de saber calmar les situacions i respondre segons el servei de cada moment. Però no som persona de donar consells...

Quina ha estat la major satisfacció com a policia?

La felicitació que vam rebre de l'Ajuntament de Ciutadella per la feina feta en la pacificació d'un cas d'alteració d'ordre públic a un bar que es deia La Nueva Ola.