Veterà de la qualcada. L’amo de Son Blanc encara surt per Sant Joan, les passades festes ho va fer el matí - Joan Allès (enyorança vídeos)

TW
0

Té 89 anys i cada dia encara agafa la velo per cuidar-se dels animals i la terra que conrea. Si açò ja és una fita per a una persona de la seva edat, encara ho és més poder presumir de ser el cavaller de més edat que encara surt per les festes de Sant Joan.

Va néixer el 16 de juliol de 1923, i és un exemple de superació i d'una vida lligada al camp. L'Ajuntament de Ciutadella vol reconèixer la seva aportació a la ciutat i ho farà amb l'entrega del primer Premi Gran, una distinció municipal nova que vol premiar a persones majors que destaquen o entitats que treballen a benefici d'aquest sector de la població. El reconeixement serà aprovat aquest dijous en la sessió plenària. Segons la regidora, la proposta d'entregar el Premi Gran a Rafel Torres Bosch té el suport dels diferents grups polítics i de la comissió organitzadora de la Festa de la Gent Gran. De fet, la distinció es farà en el marc de la Festa Gran que tindrà lloc el proper dia 20, a partir de les 17.30 hores a la Sala Multifuncional del Canal Salat, en què estan convidades totes les persones majors del municipi.

La regidora Francisca Marqués assegura que per atorgar el primer Premi Gran es van posar damunt la taula diversos noms, però que el de Rafel Torres Bosch va ser el que va rebre major suport. "La seva candidatura ha rebut l'estaló majoritari, sinó unànim, pel que l'amo de Son Blanc és i representa". La regidora destaca "la dignitat que representa en el segment de les persones majors, un home que viu el sentiment de la festa i que ni l'edat ni els obstacles el superen en el seu paper tan digne a la qualcada".

L'amo en Rafel de Son Blanc és respectat entre els cavallers com el degà dels pagesos per Sant Joan i és estimat pel poble de Ciutadella quan el veu sortir dalt cavall a la festa. Sense anar més lluny, les passades festes, Rafel Torres Bosch va participar a la qualcada el matí del dia 24. Fa dos anys que surt en aquesta tanda de les festes. El 2010 va respectar la tradició i el costum de no sortir com a cavaller per motius de dol.

Fins l'any 2009, l'amo de Son Blanc sempre havia sortit en la tanda del dissabte capvespre de Sant Joan. Precisament, l'emotiva i multitudinària sortida de casa seva dalt cavall en la festa va merèixer un documental enregistrat per Joan Allès i editat per Enyorança Vídeos.

El Premi Gran no serà el primer guardó que rebi Rafel Torres Bosch. El 2005, el Govern balear li atorgà el Premi Ramon Llull, en un acte que va tenir lloc al Teatre Principal en motiu de la Diada de Balears per la seva contribució en el manteniment de les tradicions i la cultura popular.