TW
0

La celebració de l'aniversari dels 150 anys de la Policia Local de Ciutadella, amb l'exposició associada, ha desvetllat coincidències familiars dins el Cos Municipal ben curioses.

Actualment hi ha dos agents que són cosins, Josep Jover Florit (Ciutadella, 1967) i Joan Josep Jover Bosch (Ciutadella, 1969). Ambdós són néts de Joan Jover Triay (Ciutadella, 1892), que accedí com a sereno el 1934. A la vegada, el seu fill, Domingo Jover Calafell entrà al cos municipal com algutzir el 1963. Es dóna la circumstància que en Mingo, com se'l coneixia, és el pare d'en Joan, i conco d'en Josep.

Segons Francesc Pallicer, subinspector i autor de la recerca històrica sobre el 150 aniversari de la Policia Local, la nissaga Jover suma un total de 78 anys de servei al poble des de l'antic sereno, passant pel pare i conco, fins als dos agents municipals actuals.

Repassar la història familiar dels Jover és redescobrir la mateixa evolució del Cos Municipal. Cap dels dos cosins va conèixer el seu avi que va exercir de sereno, aquells guàrdies encarregats de la vigilància nocturna de la ciutat, d'encendre i apagar l'enllumenat públic i d'acompanyar el metge o la comare, entre d'altres funcions.

Segons explica Francesc Pallicer, hi havia un sereno per cada un dels quatre barris en que es dividia Ciutadella. En els inicis, aquests guàrdies no cobraven sou del municipi i sobrevivien de l'almoina dels vesins. La feina dels serenos encara perviu en el Cos Municipal, en el sentit de que els agents del torn nocturn també vigilen el poble de nit, estan alerta de l'enllumenat públic o, fins fa ben poc, acompanyaven la gent a la farmàcia. Una labor assistencial que encara fan quan algú els crida per qualsevol emergència a la llar.

Del seu avi, els néts només conserven les fotos, perquè quan un es jubilava s'aprofitava l'uniforme per altres agents. D'ell recorden anècdotes com que la sivella del cinturó li salvà la vida en un dispar o que restà detingut a Curniola en el darrer any de la Guerra civil fent treballs forçats.

El fill del sereno, Domingo Jover Calafell, seguí la feina de son pare. Després de ser algutzir entrà com a agent el 1966. Es jubilà a l'edat reglamentària després d'haver treballat molts anys en el torn de nit. Casat amb Antònia Bosch Fedelich va tenir 5 fills, el més petit, en Joan, que és actualment policia.

Els dos cosins, en Josep i en Joan, accediren al cos per diferents motivacions. El primer, l'any qui ve complirà 25 anys de servei, mentre que l'altre en complirà 23 anys. Precisament, en Joan entrà al cos el mateix dia que el subinspector Francesc Pallicer, artífex junt amb Antoni Cladera de l'exposició a El Roser, que d'ençà la inauguració ha rebut 2.000 visites.

La recerca ha permès documentar altres lligams familiars presents a la Policia Local, com José i Rubén Martínez (pare i fill), José i Jesús Pieres (germans) o Cati Pons, filla del recordat agent Joan Pons Anglada, entre d'altres.