TW
0

Autofitxa
Som na Mandi Pons Truyol. Vaig néixer l'any 1974 i som de Ferreries. La meva parella Pedro i jo tenim dos fills, n'Arnau que té nou anys i na Marta de sis anys. Som auxiliar de la Biblioteca des Mercadal des de l'any 2007 quan em vaig treure una plaça per oposicions. Actualment estic estudiant el grau superior de Secretariat i tenc l'Accés a la Universitat per majors de 25 anys entre altres estudis. M'agrada molt llegir, nedar i estar amb la família.

Avui és el Dia de la Biblioteca. Quin és l'origen d'aquesta celebració?
Es va celebrar per primera vegada l'any 1997 per iniciativa de l'Associació Espanyola d'Amics del Llibre Infantil i Juvenil. A partir de llavors es celebra cada any. A Balears, enguany, es celebra un doble aniversari, es commemora el Dia de la Biblioteca i l'Any Alcover. Per aquests motius la Xarxa de Biblioteques del Consell insular ha organitzat una sèrie d'actes com les Lletres i Mots, Selecció de Frases Fetes i Conta-contes.

Quines propostes tenen a la Biblioteca des Mercadal?
Demà a les 18 hores tindrem el conta-contes "Contes amb llengua" que farà na Laia Garcia. Va dirigit especialment als fillets i filletes majors de sis anys a qui s'explicarà una sèrie de contes amb un denominador comú, la llengua. La Laia ens envia previament aquest missatge: "Pot passar que si no parlam el mateix idioma no ens entenguem. Tot i que parlar la mateixa llengua no és garantia de comunicació. També ens podem inventar un idioma comú que ningú més entengui. De totes maneres la llengua és molt important". Alguns dels títols que contaran són "Brif, bruf, braf, Gianni Rodari", "El gos i la pipa del llibre", "La volta al món en vuitanta contes".

Quina és l'especialització del fons?
L'especialització és la cuina. També hi ha el préstec interbibliotecari que ens permet tenir llibres de qualsevol altre biblioteca de Menorca en una setmana i aquest és un servei que té molta demanda ja que el fons és limitat i d'aquesta manera s'obren moltes possibilitats.

Quin és el perfil d'usuari més habitual d'aquesta Biblioteca?
Predomina l'infantil i l'adult. L'any passat van visitar la Biblioteca des Mercadal 12.500 persones i es van fer quasi 9.000 préstecs, no està malament. I a l'any 2011 també vam fer 123 nous carnets, també van en augment. Amb tot tenim un perfil d'usuaris que noltros els reconeixem com a transeünts que són molt habituals a l'estiu. És gent que està de pas pel poble i que es fa un carnet de dos anys i utilitza sobretot el servei d'internet de la Biblioteca.

Tenen algunes necessitats sense cobrir?
El gener de 2010 es va inaugurar la Biblioteca nova que té més de 300 m2 a més d'un espai ampli, és molt agradable. Un dels serveis que demanen en ocasions és el d'impressió, però de moment no l'oferim.