Actes celebrats. El mes de setembre es va dedicar una jornada a la congregació de religioses missioneres, i el passat dissabte dia 20 es va fer una visita al lloc de Binicudrell de Dalt - c.m.

TW
0

La comunitat parroquial des Migjorn Gran segueix amb els actes programats per celebrar els dos-cents anys commemoratius de la fundació de la parròquia de Sant Cristòfol, fet ocorregut el 1812 per decret del bisbe Pere Antoni Juano, firmat el 2 d'agost d'aquell any.
L'equip redactor del llibre commemoratiu de l'efemèride, que fou presentat al públic en un acte presidit pel bisbe Salvador Giménez, coincidint amb la festa de Sant Cristòfol d'aquest any, es va proposar celebrar un acte cada mes, durant tot un any, fins el juliol del 2013, per tal de mantenir viu el record d'un fet cabdal per a la població, no només en l'aspecte religiós, sinó que també en el seu procés de identitat com a poble.

Els actes es perllongaran fins l'any que ve, per commemorar també que fou l'any 1813 quan el representants del poble, comandats pel batle de barri, Josep Andreu Mascaró, es reuniren a la casa rectoral per elegir, per unanimitat, a Sant Cristòfol com a patró del poble.

Seguint amb el programa de celebracions, el passat mes d'agost es dugueren a terme dues visites guiades a l'església parroquial en què Joan Pons Moll, estudiós del passat del poble, i de manera especial de tot el procés de construcció del temple, explicà detalladament els aspectes de les diferents etapes de la seva construcció així com una aproximació històrica de com era la comunitat migjornera d'aquell temps.

El mes de setembre, coincidint amb la celebració de les noces d'or de la professió religiosa de la migjornera sor Magdalena Subirats, de la congregació de religioses missioneres dels Sagrats Cors, Cristòfol Moll Huguet feu una semblança recordatòria de l'estada de les religioses al nostre poble. L'acte comptà amb la presència del bisbe Salvador, que oficià la missa, i amb la col·laboració de la coral Sant Antoni de Maó, de la qual sor Magdalena formà part durant més de cinc anys.

El passat dissabte, dia 20, va tenir lloc una visita a les cases del lloc de Binicudrell de Dalt, embrió del naixement de la comunitat migjornera, quan els frares agustins dels Socors de Ciutadella adquiriren aquell lloc l'any 1624. L'acte s'inicià amb una pregària oficiada pel rector de la parròquia Cristòfol Vidal, en què recordà que allà havien pregat els nostres avantpassat que vivien dispersos pels ròdols. Després, Joan Pons Moll explicà amb detall com arrel que els frares passessin a ser propietaris de Binicudrell, que aquell temps abraçava bona part del terme, s'inicià un període de prosperitat per als migjorners degut a que els nous propietaris començaren a parcel·lar el lloc mare i convertir-lo en llocs més petits la qual cosa suposà feina per a molta gent. Per tenir cura del patrimoni i supervisà les obres i els conreus, un frare del convent de Ciutadella passà a residir a Binicudrell on es construí un oratori. Aquell fou, explicà Pons Moll, el primer lloc on els migjorners d'aquell temps tingueren la possibilitat de complir amb el precepte dominical d'escoltar missa sense haver de desplaçar-se a Ferreries, com era habitual, ja que la nostra comarca pertanyia a aquella parròquia. L' historiador explicà que té documentats fins a quatre casaments celebrats en aquella primitiva capella. Després de la interessant exposició de Pons Moll, es visità l'estança que ocupava l'oratori on, a la clau de volta del sostre, es conserva, esculpida, una creu. Després es visità l'habitació que ocupava el frare encarregat del patrimoni i de l'oratori. Els visitants també tingueren la possibilitat de contemplar una petita obertura en el sostre, al costat mateix de l'oratori i l'habitació on pernoctava el frare, la qual, segons tradició popular, servia per passar la corda de la campana.

El que ve

El mes de novembre, Miquel Pons Portella, coordinarà una xerrada sobre la implicació que va tenir as Migjorn l'Adoració Nocturna. L'acte comptarà amb el testimoni d'antics adoradors, que evocaran un temps ja passat en el que l'Adoració Nocturna arrelà amb força entre els homes de la població migjornera.

El desembre, i acabant amb els actes programats durant el 2012, al voltant de les festes nadalenques, el cor parroquial oferirà un concert de temes propis d'aquells dies.

Per al proper any, i fins el juliol, s'estan preparant un seguit d'actes commemoratius d'un fet important en la vida de la comunitat migjornera de fa dos-cents anys, com va ser veure complertes les aspiracions de comptar amb la seva pròpia parròquia.