TW
0

La història dels darrers cent anys de Ciutadella no es pot deslligar de la Comunitat Salesiana. És una evidència en l'empremta educativa, cultural, esportiva i religiosa que ha deixat Ca's Padres al poble de generació en generació.

El professor Gabriel Julià Seguí ha indagat en la trajectòria centenària de la Unió d'Antics Alumnes Salesians i ha tret a la llum el llibre "Pels seus fruits els coneixereu. Un segle de la UAASS a Ciutadella".

La nova publicació es presentarà avui, a les 20.30 hores, al Santuari de Maria Auxiliadora, a càrrec d'un antic alumne, el bisbe auxiliar de Barcelona, Sebastià Taltavull. La presentació s'emmarca en els actes de celebració per l'arribada a Ciutadella de la imatge de Don Bosco i la seva relíquia, el proper dia 3, amb un programa festiu i de veneració.

De fet, el propi autor del llibre, com tants d'altres ciutadellencs, és un antic alumne salesià. Gabriel Julià coneix bé Ca's Padres. Entrà al col·legi com a estudiant el 1941, i després hi exercí com a professor, fins 1976. L'autor de la història de la UAASS recalca que la institució salesiana ha estat "focus de vida cultural, artística, social i humana".

Assegura que "l'Obra Salesiana arribà en un moment en que a Ciutadella hi havia una única escola pública i un sol mestre, després de la feina feta pel pedagog Joan Benejam.

Arribaren amb el projecte de Don Bosco que donà educació als fills de moltes famílies que no es podien permetre pagar els estudis i la formació dels joves a fora". Al col·legi salesià estudiaren personatges rellevants que ha donat Ciutadella: des de Jaume Bagur Arnau, Andreu Bosch, Joaquim Carretero al pintor Torrent, Pacífic Camps, Pau Faner o el baríton Joan Pons, entre molts d'altres. L'educació i el lleure han anat associats a la fe i a la religió.

"D'alguna manera, Ca's Padres es convertí en el motor educatiu, social i cultural del poble", afirma Julià. La primera junta directiva de la UAASS sorgí el 19 de febrer de 1911, i el primer president va ser Francisco Catalá.

Des de llavors, l'entitat impulsà l'escolania, la banda de música, introduí a Ciutadella esports com el bàsquet i el futbol i es convertí en dinamitzadora social, com també en salvaguarda a través de la mútua que creà. En aquests cent anys, l'entitat ha impulsat el teatre, el cinema i ha duit a Ciutadella les millors veus de la lírica.

El llibre de Julià recull la memòria d'aquesta labor que perdura en l'entitat actual i darrera la qual hi ha milers de noms propis que l'han construïda seguint Don Bosco.