TW
0

Autofitxa
Vaig néixer a Ciutadella el 1977 i tenc 35 anys. Des de 2005 faig feina com a operari de manteniment al Cementiri Vell de Ciutadella. Vaig començar abans de la jubilació de José Fedelich Bagur, el fosser de tota la vida. Abans de treballar al cementiri vaig fer feina a la construcció. La meva afició és cuidar-me del meu l'hortal i dels animals que tenc.

Deu tenir molta feina aquests dies per deixar a punt el cementiri...
Ben prou. Ve molta gent a fer net les sepultures, a dur flors i ramells per a que quedi tot ben aclarit i polit per a la festivitat d'avui.

Des de quan es comença a notar l'augment d'afluència al recinte?
Sempre sol ser la setmana abans de Tots Sants. Evidentment, el dia punta serà avui i també demà. A jo me tocarà fer feina, per si algú ha de menester una mà d'ajuda i he d'estar disponible.

En els darrers anys, ha notat un augment o un descens de les visites?
Les visites en el Dia de Tots Sants es mantenen més o manco d'any en any, perquè en la festivitat tothom se'n recorda dels que no hi són. El que sí s'ha notat és que d'any en any hi ha menys flors, supòs que és degut a la crisi.

A part de la gran afluència del dia 1, hi ha visites a diari durant la resta de l'any?
Sempre hi ha gent que ve, sobretot gent major. La gent jove no acostuma a visitar el cementiri. Hi ha més d'una dona que ve cada dia durant tot l'any, però açò són persones contades. La gran majoria de gent ve el dia 1 i prou.

Què tal és l'experiència de fer feina a un cementiri?
És un lloc molt tranquil i hi ha molta quietud. La gent entra amb molt de respecte.

I a vostè, li fa respecte?
No me fa 'assunto', un s'hi acostuma.

Quin és el lloc preferit de tota la instal·lació?
En si mateix tot el cementiri és un lloc prou digne, és un recinte històric i té el seu encant.

Està content amb la feina que fa, tot i que sigui a un entorn tan especial com és un cementiri?
Sí, faig feines de manteniment i açò m'agrada. També tenc contacte amb la gent que visita el recinte, que te dóna el bon dia o et demana qualsevol cosa.

Així idò, avui que és un dia festiu per a molts, a vostè li tocarà treballar...
Sí, al Cementiri Vell obrirem a les vuit del matí i estarà obert fins les sis del capvespre. Ara bé, si veim que a l'hora de tancar encara hi ha gent, mantindrem les portes obertes fins que s'acabin les visites perquè avui és una jornada festiva molt especial per a tothom.

Quina és la major satisfacció en el seu lloc de feina?
La major satisfacció és que la gent et doni les gràcies o t'expressi el seu agraïment quan els has donat una mà d'ajuda.