Maó. El bon temps va propiciar el passeig de moltes persones que compleixen amb la visita al cementiri el dia de Tots Sants - Javier

TW
0

Na Francisca Pons (1951) i en Miguel Seguí (1942) entraven ahir al migdia al Cementiri des Castell seguint la tradició del dia de Tot Sants que van viure amb les seves respectives famílies des d'infants i que continuen junts cada any. Visiten el Cementiri del seu poble però també el de Sant Climent i el de Maó a fi de complir amb la visita de les tombes de tots els seus familiars. Na Francisca guarda records ben vius de la seva primera infantesa, "record molt bé la primera vegada que vaig veure desenterrar algú i el que em va impressionar que només hi quedessin els ossos". Na Francisca reconeix que en aquella època d'explicacions no se'n donaven, els morts anaven al cel i els visitaven als cementiris i no es buscaven més respostes. També recorda com la seva àvia quedava a dormir a ca uns amics de Sant Climent per poder mantenir el ciri encès davant la tomba dels seus pares de dia 1 a dia 2 i apagar-lo ella mateixa el segon dia. En Miguel va perdre el seu pare quan tenia cinc anys sent el major dels dos germans i el tercer que encara estava per néixer. Vivien a Trebalúger i cada any per Tot Sants visitaven la tomba del seu pare, principalment. En Miguel recorda especialment la mort del seu pare i com li van mostrar jacent descobrint-li el llençol de la cara. Eren altres temps, els costums han canviat, el tema de la mort s'afronta de distintes maneres, emperò és molta la gent que dedica el dia 1 de novembre a visitar les tombes on estan enterrats els familiars i amics traspassats i enyorats.

Després del temporal
D'una setmana enrere entre la solitud, quasi natural, els recintes on reposen els difunts han tingut més afluència que tota la resta de l'any. Es netegen les làpides, s'emblanquen els enfronts, es grana el terra i s'ornamenten les tombes amb flors, tot preparat i a punt per mostrar ahir els cementiris tan aclarits com la societat mereix als seus avantpassats. La tempesta de vent i aigua de dimecres, que afectà tota l'Illa, va malmetre la tasca amb què s'havien arranjat els cementiris els dies anteriors. Fulles dels arbres escampades pel terra, flors fora dels seus gerros, amb tot van ser molts els que ahir al matí s'afanyaren a entrar ben dematí a recollir i deixar tan impecable els distints cementiris com pertoca mostrar-los el dia de Tot Sants. Molts testimonis donaren compte d'aquest treball, en què tingué també molt a dir el personal que treballa a diari al cementiri. La batlesa de Maó, Águeda Reynés, ho destacava en la seva visita habitual i la batlesa d'Alaior, Misericòrdia Sugrañes, fins i tot atansava una escala a la senyora que adreçava el ram de flors d'una tomba que es trobava una mica inclinat. A Ciutadella també va passar el mateix, els dos cementiris, el Vell i el Nou, es mostraven tan impecables com sempre a pesar de les conseqüències de la tempesta.

En alguns cementiris de Menorca, com el d'Alaior i al Cementiri Vell de Ciutadella, es fa cada any una ofrena floral en record a tots els difunts enterrats. A Alaior la comitiva estava presidida per la batlesa, Misericòrdia Sugrañes i els regidors que s'acompanyaven de dos policies que portaven la corona que es diposità als peus de l'obelisc de l'entrada on també els visitants van poder contemplar un carro i dos recipients de pedra plens de plantes, tot una mica més discret que els testos de color fucsia de l'any passat que tants de comentaris van aixecar. A Ciutadella el vicari general, Gerard Villalonga, va oferir la pregària acompanyat pels membres de la Corporació Municipal encapçalada pel batlle José Maria de Sintas. També es va fer ofrena floral.