TW
0

Autofitxa
En dic Antoni Anglada Salord, som oficial de la Policia Local de Ciutadella i Sensei (professor) d'Aikido. Tenc 46 anys i en fa 25 que practic arts marcials. Aquest d'ara, l'aikido, el practic des de fa dotze i durant els set darrers ho faig com a professor. Tenim el local al carrer de Barcelona i comptam amb uns trenta alumnes. L'aikido no ataca, només és per a la defensa i no és tampoc de competició, per aquest fet, l'ONU l'ha declarat art marcial de la Pau.

Primer de tot, expliqui'ns que és l'aikido.
És un art marcial que no és considerat un esport i tampoc té competició. És una disciplina que es fonamenta en la ment. És un art marcial que no prima la derrota de l'adversari ni pretén fer mal al rival o contrincant, només existeix per a la defensa.

I té bona acollida aquí, a Menorca?
Encara és una disciplina desconeguda, però sí, té bona acceptació, sobretot entre les dones.

I a la resta de l'Illa, també està introduïda aquesta activitat?
A Ciutadella comptam ara amb uns trenta alumnes, però el nombre va canviant. També està implantat a Alaior i a Maó. Tenim constituïda l'Associació Menorquina d'Aikido (ASOMENAI), de la qual en som el president

I per als qui desconeixen aquesta pràctica, quina finalitat té aquest art marcial?
La finalitat d'aquest art marcial és créixer com a persones. És retornar l'energia de l'adversari en contra seua, sense fer mal. És una activitat com a referent de pau. La seua filosofia prové del budisme i amb influències dels descendents dels samurais. És una filosofia de no agressió. És la diferència amb altres arts. De fet, l'ONU l'ha declarat l'Art Marcial de la Pau. No té competició.

I sense competició, quin és el programa i activitats que feu?
És la pràctica en si. De fet no es recomana la pràctica com un duel, ni per parelles, és entre tots. A més l'impulsam amb nous coneixements. La setmana que ve arriba a Menorca un mestre d'aquest art marcial. És Yasunari Kitaura, de 75 anys. Ell és de Tokio i és el principal impulsor de l'aikido a Espanya. Tots els cinturons negres que hi ha al país els ha format ell. La seua visita és per practicar amb ell, no és una xerrada ni conferència, és passar uns dies per poder practicar i aprendre.

I amb aquesta edat, vol dir que s'ha de mantenir una bona preparació física, o no?
No, la preparació física no és el més important de l'aikido, és la ment. Aquest art marcial no té edats, ni categories. Nosaltres començam amb fillets i filletes de cinc anys, fins que un vulgui. De fet tenim una persona que va començar a practicar aquesta activitat quan tenia més de 60 anys. Ara en té 69.