JOSÉ ANTONIO FORNER. - MP

TW
0

Autofitxa
En dic José Antonio però tothom em coneix per Forner. Vaig néixer a Maó, a Sa Rovellada de Baix, un bon dia 10 de maig de 1948, tot i que les arrels per part del meu pare són de Castelló. Sóc fuster però ja estic jubilat. Estic casat amb na Niní amb qui tenc una filla, na Toñi, i dos néts, n'Adrià de vuit anys i n'Aina de sis mesos. La meva gran afició sempre ha estat l'ofici, la fusteria, però en tenc d'altres com, per exemple, m'agrada molt llegir, anar a pescar i també, gravar vidre. El proper divendres dia 23 inauguro al Centre Cultural d'Alaior una exposició d'heràldica sobre marès que es podrà visitar fins diumenge d'aquella setmana de 19 a 20.30 hores. Ho organitza l'Associació de Mestresses de Casa.

Diu que l'ofici ha estat sempre la seva gran afició. I entenc que de la fusteria ha heretat aquesta manya d'elaborar coses manualment...
Sí, tot allò relacionat amb la construcció antiga sempre m'ha agradat molt i he llegit molt sobre el tema. Sempre elaborava coses en llenya fins que em vaig jubilar i vaig decidir provar amb el marès, aplicant els coneixements que tenia de fuster. Vaig provar amb el marès perquè és la pedra nostra, la d'aquí. També és cert que el dibuix m'agrada molt, inclús em vaig apuntar a dos cursos del mestre Vives Llull i aquesta vessant artística ha estat la que m'ha permès anar canviant de suports.

L'exposició inclou una col·lecció privada d'heràldica sobre marès. En què consisteix?
Són els escuts de cadascun dels pobles de l'Illa. Els he fet amb relleu i tot és a base de rascar i picar. És un procés totalment manual. Deuen tenir unes mides aproximades de 40 per 30 centímetres. Vaig anar demanant els dissenys dels escuts als pobles i per exemple, a Ciutadella, només em donaven una versió reduïda, simplificada. Vaig anar cercant fins que vaig veure que a la façana de l'Ajuntament hi havia l'escut complet. Com vaig poder el vaig reproduir. També inclourà un mapa de Menorca i el meu llinatge, entre altres coses. Amb aquesta mostra fusiono dues gran aficions, l'heràldica i el treball manual sobre marès. Ah! per cert, som dos qui fem l'exposició. El meu nét, N'Adrià Allès, de vuit anys, va fer una barqueta de marès. Me va dir que ell també volia fer una exposició i jo li vaig dir que exposaríem junts.

En marès ha fet altres figures?
Vaig fer dos molins per posar en una portellada d'una vinya. Vaig fer un escut de Maó i el vaig deixar a una botiga que el va posar dins el mostrador, a més d'un escut de la confraria de la concepció que està posat a la façana de l'església.

L'interès per l'heràldica l'ha portat a descobrir alguna curiositat?
Em va sorprendre que una gran part dels llinatges venen dels jueus. Aquells llinatges que anomenen una professió, com Forner o Sabater, per exemple, són jueus. També vaig descobrir que el llinatge Cardona que té arrels menorquines surt d'Alaior. Molta gent creu que procedeix de Catalunya i els de Menorca sorgeixen d'un anglès qui va comprar els terrenys de Torralba d'Alaior i va fer construir un escut amb tres flors de card, "cardus", d'aquí neix Cardona, segons em conten.