Recinte firal. Per la necessitat, o no, d’un nou cotxe, molts dels que s’atraquen a la fira de l’automòbil ho fan per conèixer especialment les novetats - Paco Sturla

TW
0

Carlos Ortiz i María López des Castell visitaven ahir al matí la Fira de l'Automòbil de Menorca (Feriame) amb el propòsit de veure el nou Fiat 500 L, una novetat que ha despertat curiositat i interès tant als amants dels cotxes com als que simplement anaven a la fira per passejar. La mirada els portava fins el bicolor, una de les estrelles brillants dels molts automòbils de la 21 edició de Feriame que es celebra aquest cap de setmana al Recinte Firal de Maó.

El Fiat 500 L es ven com un cotxe amb "l'habilitat d'un monovolum i la practicitat d'un vehicle urbà", el bàsic té un cost de 18.000 euros, amb extres, com ara un sostre solar fix de 1'5 metres, sensors d'aparcament i infinitat d'accessoris, el seu cost pot ascendir a més de 21.820. Carlos Ortiz i María López estan molt d'acord i decidits "ha estat amor a primera vista, no descartam comprar-lo". Una mica d'optimisme per als venedors entre els escassos visitants que reconeixien haver acudit a la fira simplement per passar l'estona i omplir un dissabte de pluja.

Andres Ferragut i Estela Seguí anaven acompanyat dels seus tres fills, Adrià de vuit anys i Andreu i Aleix de cinc. Tenen un cotxe familiar que van adquirir al néixer els bessons i ara per ara no tenen altre necessitat.

Tres amics passegen pel passadís central. Són Ivan Marquès, Salva Roman i Joan Villalonga. Són d'Alaior i tenen 27 anys, a més expliquen que s'acaben de quedar sense parella. Tots tres tenen cotxe i, encara que no és el dels seus somnis, tampoc tenen grans exigències pel que consideren "un mitjà de transport", com diu Roman. Confessen que han anat a Feriame per "xuruar i passar el dissabte". Dels cotxes els agrada que siguin esportius, de marques "fiables" i que tenguin bon preu. Encara que no es plantegen adquirir un nou cotxe pensen que el pròxim haurà de ser un familiar tot i que la prioritat per a la majoria d'ells és ara adquirir un habitatge. Ivan Marquès s'interessa especialment per les motos, "però només per mirar".

Felipe Allés i Toni Allés venien de Ferreries, el primer necessita cotxe nou i aprofita la fira per veure'n molts de junts. "La idea és comprar-ne un de nou. Tenc un Opel Astra i m'agradaria un cotxe similar, segurament de la mateixa marca, però ja veurem". També el vol del mateix color que el que té ara, blau, o verd com un que va tenir abans. En Toni afegeix que el que no serà és blanc "perquè aquest és un color de cotxe de dones". I així queda.

El color importa tant com el preu o la marca. Roberto Llambias, que va acompanyat pel fill, un cosí d'aquest i el seu cunyat, té clar que no compraria mai un cotxe vermell, "és massa cridaner", comenta. Llambias té un utilitari i una furgoneta per anar a treballar, "econòmicament ara no puc canviar el cotxe tot i que si pogués voldria un Volkswagen o un Audi, m'agraden aquestes dues marques tot i que consider que som molt conformista".

Jaume Capó i Soraya Moreno, acompanyats de la seva filla Andrea de quasi dos anys, no es posaven gaire d'acord. A en Jaume li agraden els cotxes més esportius i na Soraya estava enamorada d'un més senzill... Tot i així no tenien previst comprar un cotxe a la fira, "som de Mallorca i ens trobam de viatge aquí, només si trobéssim una diferència de preu considerable l'adquiriríem a Menorca". Als dos els agraden molt els cotxes i tenen els seus gustos personals, el que tenen ha recorregut ja molts kilòmetres i cerquen posar-se d'acord per adquirir-ne un de nou.

La pluja que va esquitxar tot el dia va portar fins a Feriame els que volien sortir de casa i trobaven un bon passeig entre els cotxes exposats. Però els utilitaris de segona mà que es trobaven a l'exterior només permetien la visita en els moments de calma o a aquells que anaven ben proveïts de paraigües. Les motos, novetat d'enguany, també despertaren interès encara que hi havia qui notava a faltar més concessionaris d'aquest tipus de vehicles que "podrien haver aprofitat l'ocasió i mostrar els seus productes".

Entre els venedors els ànims procuraven estar ben alts tot i l'escassa afluència de públic i el poc interès per comprar. Alguns no podien evitar recordar els anys en què en tot moment havien de donar informació sobre els seus productes, mentre esperen que la recuperació econòmica es faci realitat i la situació pugui assolir la normalitat a la qual tant s'aspira en general.