TW
0

Autofitxa

Som en Biel Bagur Garrido i tenc 50 anys. Som joier artesà i titular de la Joieria Bagur de Ciutadella. L'ofici el vaig aprendre de jove a Barcelona per després treballar a la botiga i taller de ca nostra, al carrer de Maó. He seguit el negoci que va començar mon pare i ara duc la botiga que sempre hem tingut al mateix lloc. Tota la vida he viscut aquest món. Aquest ofici de joier i la botiga que regentam amb la meva dona són la meva vida.

La Joieria Bagur de Ciutadella acompleix enguany 50 anys. Una botiga històrica a Ciutadella, no?
Sí, són molts anys. L'activitat la va començar mon pare l'any 1962, quan jo vaig néixer. Era al carrer de Cal Bisbe, però poc temps després es va traslladar al carrer de Maó, on és encara avui dia.

Però vostè també hi du molts anys a la joieria...
Ben prou, uns 30 anys deuen ser. Hi vaig començar de jove. Primer vaig anar a Barcelona a aprendre l'ofici de joier. Després vaig tornar per fer feina amb mon pare a la botiga. Ell era rellotger i jo vaig complementar el negoci com a joier. La botiga era també ca nostra, on vivíem, per tant sempre ho he viscut de prop.

Amb 50 anys d'un negoci i 30 de la seva dedicació, un deu haver vist passar de tot, o no?
Sí, abans i ara. Com tot, sempre hi ha èpoques bones i èpoques més dolentes, però sempre hem fet feina per tirar endavant. Feim les hores que facin falta per superar les vicissituds que vénen.

És més forta l'actual crisi per vosaltres, pel tipus de negoci?
És evident que sí, la crisi la notam com tothom, però potser un mica més pel tipus de negoci que és. És tracta d'una botiga petita, un negoci familiar i es pateix un poc més.

I quin és el secret per superar les dificultats?
És qüestió de fer les hores que facin falta i atendre els clients el millor possible, saber que volen i poder-los servir. No hi ha més secret.

Fa falta molta paciència per tenir un negoci familiar durant anys?
Sí, però també molts esforços. Jo he nascut pràcticament dins l'entorn, fa 30 anys que hi faig feina i aquesta és la meva vida. No sé fer una altra cosa que aquesta feina, per tant la paciència forma part de la meu dia a dia. I content per haver superat moltes coses i amb ganes de seguir lluitant.

I clients de sempre...
Sí, tenim clients de fa molt de temps, de Ciutadella en particular i Menorca en general. Però també tenim clients de fora que ens visiten l'estiu. Catalans, bascos i també de l'estranger tornen contents a la botiga i ens recorden algunes compres. I açò em satisfà molt.

Què significa celebrar 50 anys de la botiga en que vostè sempre ha viscut?
És un fet emocionant. Ha estat la meva vida, on he crescut, on he superat vicissituds, on he tingut alegries. I també és un orgull seguir ara com a titular el que mon pare va començar fa 50 anys.