MAGDALENA BARBER ORFILA - AT

TW
0

Autofitxa
Vaig néixer a Ciutadella el 20 d'abril de 1943. Tot i que oficialment em dic Magdalena, la meva mare em deia Lucien, igual que les meves dues filles de cosines, un nom francès arran del fet que un familiar va emigrar a l'Alger. Estic jubilada i m'agrada caminar i sortir a passejar amb na Bruska, la cussa del meu fill. També som aficionada al futbol, al tennis i trobar-me amb les amistats que tenc.

És assídua del Passeig Sant Nicolau i sempre se la veu que juga o passeja amb na Bruska. Quina història hi ha amb aquesta cussa?
És la cussa del meu fill Joan. Ell l'havia ensenyada i els dos tenien una relació d'adoració mútua. Però el meu fill es va morir fa quatre anys i mig. Va ser un tràngol molt gros. Em vaig quedar amb na Bruska. Al principi ens va costar acostumar-nos perquè el trobàvem a faltar. El procés d'adaptació m'obligà a treure-la a passejar i a fer-li fer exercici. És una cussa que m'ha ajudat a superar el tràngol, tot i que sé que en Joan, el meu fill, d'alguna manera ens ajuda i és amb noltros. És una cussa amb molt de seny, excepcional. Encara l'enyora i percep com jo també l'enyor.

El que conta és emotiu... Sempre van pel Passeig Marítim?
Un dia anam pel passeig, un altre anam pel polígon i a la zona darrera la piscina municipal. Cada dia passejam i fem exercici amb la pilota.

Es nota que la té ben educada, quin exemple!
El mèrit és del meu fill que la va educar molt bé i na Bruska sempre ha estat molt bona cussa.

Quin és el secret per tenir ben cuidat un animal?
Donar-los molt de 'carinyo', tenir-los educats i alimentar-los bé.

I troba que tothom sap tenir un ca?
Veig que alguns papàs compren un cusset per Nadal com a regal i després l'abandonen. L'abandó és terrible per a un animal. O n'hi ha que quan tenen vacances i han de partir, també se'n desfan del seu ca. La fidelitat dels cans és única: te donen sense esperar res a canvi, i saben quan un està content o quan està trist. Per a les persones majors pot ser molt positiu tenir un ca, sempre que se l'estimin i li donin un tracte natural. Ells tots sols te'n mostren.

Troba que a Ciutadella manquen zones habilitades per als cans?
No està preparada. No hi ha parcs preparats per a passejar amb els cans.

És important demostrar que hi pot haver bona convivència entre cans i persones a la ciutat?
I tant, si rallassis amb Maria Lluïsa Armangué, fundadora de la Protectora d'Animals de Ciutadella, t'ho diria. Ens coneix com na Lucien i na Bruska. Tenim molt bona amistat amb na Maria Lluïsa i sempre ens alegram quan la trobam pel carrer.

Alguna cosa que vegi en propietaris de cans que no li agradi?
Que es maltracti un ca, qui ho fa vol dir que és una mala persona. Perquè els animals ens donen exemple d'obediència. Un ca ben tractat mai no abandonarà el seu amo.

Què opina de l'obligació de dur els cans fermats pel carrer?
Està molt bé, però l'Ajuntament hauria d'habilitar zones per a què els cans puguin córrer i fer exercici, que els agrada molt.

És sorprenent la pinya que feu les dues i l'exemple de coratge i superació de l'adversitat que donau...
És una meravella tenir un ca si el tens ben educat i és una gran companyia. Fa cinc mesos ens va deixar en Richu, que era un altre cusset que tenia. Na Bruska és una gran ajuda per superar la pèrdua del meu fill i és el lligam amb ell.