Glosat. A l’inici de l’acte es van poder sentir les veus enregistrades d’alguns glosadors històrics que ja no hi són. La sala des Mercadal es va omplir de públic que gaudeix de la tradició del vers improvisat - JJ

TW
0

El poble des Mercadal reté homenatge, de la mà de Sílvia Pons, i Cristòfol Barber, als glosadors d'antany, i ho fan mitjançant un llibre, "Es Mercadal en glosa", que recull el mon de la glosa a la vila des Mercadal. Per tal motiu, ahir al capvespre, la sala multifuncional del poble es vestí de gala, per a la presentació del llibre, acompanyat de documents audiovisuals i una sessió de glosat. Val a dir, que el llibre és editat per la revista "Xerra i Xala" i compta amb la col·laboració de Soca de Mots i l'Ajuntament.

La vesprada tingué un inici força emotiu, una volta donada la benvinguda, de part del regidor de cultura Antoni Pons al públic que omplia la sala. Van ser els vells glosadors, ja desapareguts que, mitjançant la seva pròpia veu, d'enregistraments antics, i de fons les respectives imatges, donaven la benvinguda a tothom a la festa del glosat que anava a començar.

Sílvia i Cristòfol, els autors del llibre, van oferir un petit esbós i van explicar el que . La glosa lligada al camp, a les arrels més profundes d'un poble, lligada a les vesprades vora el foc o la taula camilla. Mitjançat la glosa, sabem el tarannà d'una comunitat com és es Mercadal: vivències, succeïts luctuosos o festius, tot dins una temàtica ampla. La parla i la qualitat del mots, també dibuixa la capacitat de cada glosador.

El llibre, fa una petita ressenya de glosadors del segle XIX, per passar als cinc glosadors i dos sonadors dels que se'n té més constància: enPere de Carbonell (Pere Vinent Pons); en Joan de Binifaïlla (Joan Martí Al·lès);en Tòfol de Binissequí (Cristòfol Llambies Alzina); en Pedro de Biniguardó (Pedro Seguí Triay);en Tolo de Santa Teresa (Bartomeu Pons Florit) i els sonadors Sebastià Gomila Martí i en Fermín de Binicreixent (Fermín Fullana Pons). També d'altres glosadors, però més en la faceta del vers escrit i que fins i tot tenen alguns treballs publicats, com ara en Fermin Gomila (' es batle vell'), i els germans Melià, entre d'altres. Alhora, fa un petit repàs a la glosa i glosadors del centre del l'Illa. El llibre finalitza amb un escrit de l'únic glosador que hi ha ara mateix es Mercadal, en Pere Pons.

L'homenatge finalitzà amb un tast de glosat, primer amb tres glosadors de Ferreries, els quals, van tenir el privilegi de glosar amb els homenatjats, i per acabar tres glosadors més de la part de llevant, acompanyats, tocant ses porgueres, per Eva Cardona
Tots els presents, la majoria familiars i aficionats a la glosa, gaudiren d'una gran nit de record i reivindicativa de què la glosa encara és ben viva.