TW
0

Autofitxa
Em dic Sita Moll. Vaig néixer a Ciutadella l'any 1970 i des del 1995 visc al terme de Maó. Primer vaig estar a Morell i ja fa uns anys que visc amb la meva família al lloc de Sant Antoni, dues cases vertaderament fantàstiques. Som professora de volteig i també don classes d'iniciació a la doma. Tenc dos ponis i quatre cavalls de diferents races com l'àrab, l'holandesa, l'espanyola i la menorquina. Durant uns anys vaig ser cambrera del restaurant Itake, les meves passions són precisament els cavalls, la cuina i la fotografia.

Tricampeona de volteig a Menorca, Balears i Espanya en aquest any. Com s'inicia en l'art de l'acrobàcia a cavall?
Havia comprat na "Deisy", una egua de quatre mesos, i quan aquesta tenia tres anys, veient que no era un animal fàcil, vaig cercar com m'hi podia relacionar millor. Vaig descobrir el volteig de la mà de Margot Glosz al Club Hípic de Ciutadella, precisament ella és alemanya. Va ser una gran descoberta que em va permetre, a més, iniciar un nou camí personal perquè el volteig és també una filosofia de vida. Aquest és el primer any en el que la Federación Ecuestre reconeix el volteig com a disciplina en dos nivells dels quatre possibles. El campionat d'Espanya es va celebrar a Mallorca on hi ha sis dels 15 equips que en total es compten a Espanya. Jo vaig quedar primera en la categoria E Paso.

El volteig neix precisament a Alemanya. Què va guiar aquest nou esport?
En realitat va ser una qüestió militar. Els alemanys es van adonar durant la Primera Guerra Mundial que necessitaven un exèrcit muntat molt millor al que tenien i van recórrer als gitanos de l'est i al seu circ d'acròbates perquè els ajudessin a entrenar els soldats. Després de la guerra molts emigraren a Argentina i el volteig va desenvolupar-se en aquests dos països fins convertir-se en un esport.

Ara també és professora. Qui es pot iniciar en el volteig?
En realitat qualsevol persona, no importa l'edat tot i que molts dels meus alumnes són fillets i filletes majors de sis i cinc anys. Els beneficis són molts i es fan evidents molt prest. La persona més maldestre deixa de ser-ho, es treballa el ritme i l'equilibri, també aspectes psicològics se'n veuen beneficiats com la confiança, augmenta l'autoestima, la seguretat amb un mateix, la compenetració amb l'animal es fa molt propera, a més és una disciplina molt creativa, és fa molta feina d'expressió corporal.

I els cavalls, de quina raça convé que siguin i quin caràcter han de tenir?
Els millors cavalls pel volteig són els de les races centre-europees. En general han de ser cavalls tranquils i resistents, de caràcter fred, per ser idonis al volteig. Es treballa amb equips d'entre sis i vuit persones i hi poden arribar a haver tres voltejadors sobre un sol cavall, sempre contant que hi ha una persona que condueix la corda, que en les classes som jo mateixa. El volteig contempla el pas i el galop o la combinació dels dos passos. A partir d'aquí el món que s'obre és molt ampli com han demostrat els grans com Devon. El volteig és més que un deport, és una manera de vida entre el deport i el circ.