Obra d’art. Les germanes han reproduït l’arquitectura del fang de la ciutat de Djenné amb el pessebre - Paco Sturla

TW
0

Lluny del Mediterrani, a l'interior de Mali, existeix una antiga ciutat africana que destaca per una humil arquitectura del fang que no deixa de ser sublim. Es diu Djenné i els seus habitants estan acostumats a sobreviure en un entorn desèrtic. És el referent que ha inspirat a les germanes clarisses de Ciutadella per a idear el Betlem d'enguany.

La idea sorgí arrel de les pregàries que dediquen als cooperants europeus que segueixen segrestats a l'Àfrica interior. Seguint les pistes de les darreres informacions, el cor les ha duit enguany a pensar en aquesta ciutat africana, on destaca la mesquita més gran del món que cada any els habitants restauren amb les seves pròpies mans, després de l'època de pluges, accedint pels pals incrustats a la façana.

Internet i el google les han ajudades a descobrir un cultura antiga, acostumada a sobreviure de l'escassetat del desert, amb una arquitectura que les germanes han reproduït fidelment amb paciència i admirable destresa.

El Naixement s'ubica enguany en aquest entorn desèrtic, en un refugi de roca, a prop de les penyes i muntanyes on viu la mil·lenària ètnia Dogon. Les germanes han reproduït un doll d'aigua. "La font representa a Jesús com a font de vida, i ens diu que no tinguem por, que del desert brollarà l'aigua per a la gent assedegada", explica l'abadessa, Carme Mesquida.

Cada any, el Betlem de Santa Clara té missatge i enguany és que "Déu es fa present en allò més humil i senzill, per açò ningú es sent exclòs del seu amor". Les germanes clarisses estan enllestint el Betlem per a poder-lo obrir al públic com marca la tradició, el Dissabte de Nadal (dia 24), a les 17.30 hores.

El Naixement desperta expectació cada Nadal i s'ha convertit en un costum de les famílies de Ciutadella i d'arreu de Menorca visitar-lo durant les festes. El públic es meravella amb els pastorets mòbils, amb els detalls de cada escena, pel fet de que el muntatge reflexi el pas del dia i la nit amb el joc de llums i sons. "Dedicam moltes hores a pensar i preparar el Betlem. Aquest és el nostre regal al poble de Ciutadella i de Menorca. La nostra felicitació de Nadal a tots", comenta l'abadessa.

El Betlem estarà obert fins Sant Antoni; els dies feiners, de 18 a 20 hores, i els diumenges i festius, de les 11.30 a les 13.30 hores i de les 17.30 a les 21 hores. Així, el Betlem de Santa Clara transmet a través de les llunyanes dunes de Mali el missatge viu de Jesús.