Biel Camps Sureda. El pintor de Ciutadella amb un dels seus quadres més estimats i íntims de la seva col·lecció particular - Paco Sturla

TW
0

La figura del fabioler de Sant Joan, un llaüt a les aigües turqueses d'una platja, les voltes de Sa Plaça Nova, el port de Ciutadella o una impactant reproducció d'una obra de Rubens són pintures a l'oli de Biel Camps que decoren l'entrada a casa seva al carrer Dormidor de ses Monges. Al seu taller de Ciutadella s'apilen, ordenats, molts quadres, cada un d'una època de la seva trajectòria pictòrica.

Biel Camps està dedicat a recopilar una mostra de les seves obres més emblemàtiques. Seran les que hagi elegit personalment per a l'exposició antològica que organitza el Consell. De fet, la Conselleria insular de Cultura ha escollit el pintor de Ciutadella per a que la seva obra sigui la protagonista de l'exposició de Sant Antoni 2013. La mostra s'inaugurarà el 16 de gener, a les 18 hores, a la Sala d'Exposicions de El Roser de Ciutadella.

En motiu del muntatge expositiu, Biel Camps està fent una feina interior de retrobar-se i repassar els més de 50 anys d'activitat creativa i artística. Per açò, es troba escollint les obres de la seva col·lecció personal i familiar i de les col·leccions de particulars de seguidors de Menorca i de fora de l'Illa. Per a Biel Camps (Ciutadella, 1936) la mostra antològica representa una satisfacció enorme, el poder compartir amb el públic menorquí tota una vida de dedicació a la pintura. El pintor, als seus 76 anys, afirma que avui dia "em sent més segur i lliure amb el pinzell, ara faig el que vull". Ho diu des de la perspectiva de l'artista que s'ha guanyat un prestigi amb una feina constant i autodidacta, en un moment en que la seva pintura no està fermada a res i a ningú, únicament a la seva creativitat i experiència.

Gran part de la seva obra ha tingut la inspiració en Menorca, en aspectes de l'Illa autèntica que conserva en la seva memòria com un tresor. Els seus olis del port de Ciutadella, de Ses Voltes, del Mercat, els paisatges i la mar l'han fet guanyar un lloc de referència en la pintura moderna menorquina. Però Biel Camps amaga delícies pictòriques només a l'abast de les persones de confiança, amb història al darrera: el retrat familiar d'unes porquejades, el d'una al·lota davant el crucifix a Sant Miquel, la mirada amorosa d'una àvia o el retrat d'un picapedrer, en Toni "Atoix", assegut a Baixamar amb dignitat antiga, entre d'altres.

Precisament, actualment la figura és el motiu que l'atreu per pintar. "La figura, el retrat ara m'estira molt, però lluny del classicisme, amb la meva empremta i el meu caràcter. El paisatge ara queda a un segon pla. Som un poc místic, tal vegada m'ho du l'edat, però el meu caràcter és així".

Després de 50 anys de trajectòria artística, a Biel Camps el segueix seduint la pintura, amb la mateixa il·lusió de quan va començar, amb el pintor Torrent. "Llavors a Menorca no podies trobar ni olis ni pintures. No hi havia escoles de pintura. Vaig haver de ser autodidacta forçat. Vam haver de ser creatius del no res", explica. S'inicià en la pintura fent còpies i reproduccions dels grans pintors. Conserva una reproducció seva de "La dama del espejo" de Velázquez, que pintà el 1974 i que es podrà veure a l'exposició.

Així com explica la seva trajectòria, Biel Camps transmet la seva passió per la pintura i demostra que cada quadre, cada obra, amaga una història, una vivència i és fruit d'un intens procés creatiu interior. "Ara el que tenc que prendre és gust amb la pintura". Ho diu amb la seguretat i la tranquil·litat d'un artista que es sent satisfet amb la seva obra i identificat amb cada un dels seus quadres.

Biel Camps és un pintor que ha sabut transmetre una Menorca autèntica amb una pinzellada, una llum i un estil amb caràcter, avançats al seu temps. L'exposició retrospectiva que s'inaugurarà per Sant Antoni pretén desvetllar l'artista en tota la seva amplitud creativa i descobrir el seu potencial, més viu que mai.