Sant Lluís. Dues ludoteques al poble per a totes les edats - Gemma Andreu

TW
0

Els càlculs mai no quadren, els gairebé tres mesos de vacances escolars al llarg de l'any no es cobreixen amb el mes escàs de vacances de pares i mares treballadors. Llavors cada família se les enginya com pot i és especialment complicat amb els menors que no poden quedar-se sols a casa, sinó bé es sap que poden passar coses "de pel·lícula".

La proposta de les ludoteques públiques és una opció que s'ofereix en algunes poblacions. Ludoteca prové del llatí, ludus, que significa joc i del grec, théke, que vol dir caixa on es guarda alguna cosa. La ludoteca és un espai i un servei lúdic i educatiu en què s'estimula el desenvolupament físic i mental a més de ser un espai de trobada i coneixença. A partir d'aquí la varietat de propostes de cada ludoteca pot arribar a ser realment diferent.

A Maó al Claustre del Carme aquests dies es troben dues ludoteques diferents. Una, organitzada pel Grup Filatèlic, proposa a fillets d'entre 9 i 12 anys fer una primera col·lecció temàtica de segells. Per això disposen de dues caixes plenes per poder triar. També se'ls explica la història, com netejar els segells, eixugar-los i col·locar-los en la làmina que se'n duran a casa. Avui és el darrer dia.

L'altra ludoteca està organitzada pel Departament de Joventut de l'Ajuntament que compta amb la col·laboració voluntària de set alumnes de l'Escola d'Arts i Oficis, més algun professor de l'Escola Municipal. És als capvespres, a més d'avui, els altres dies previstos són el 2, 3 i 4 de gener, sempre de 17 a 20 hores. Ahir n'Emma i na Júlia Félix, de nou i quatre anys, feien amb tubs de paper un divertit cavall que havien de pintar després, mentre altres pintaven com en Tino i na Gibet Domínguez, de set i cinc anys, que colorejaven, respectivament, el rostre d'Spiderman i una màscara amb molts petits detalls. Els pròxims dies les activitats aniran variant, es farà ceràmica i també dansa, entre altres coses.

A Ciutadella, en canvi, la ludoteca és l'habitual que amplia el seu horari i propostes. Als matins les educadores socials Beatriz López i Núria Florit proposen una dinàmica que es titula "El cofre màgic de les emocions" que consisteix en un taller artístic en què es crea un conte, es fan jocs i també s'estimula la mobilitat. Es fan dos grups, que interactuen també entre ells, un de cinc a vuit anys i l'altra de vuit a deu anys.

Aquesta primera setmana treballen les emocions interiors i la vinent treballaran les relacions amb els altres. Parteixen d'una història inventada, en què un nen troba un cofre a la casa nova on s'acaba de mudar, i allà dins qui sap el que arribaran a trobar entre tots els fillets i filletes que deixen volar la seva imaginació. La manualitat d'aquesta setmana és la creació d'un autoretrat i la següent serà la construcció d'un cofre on guardaran, gelosament, tot el que hauran descobert en aquest temps en què hauran après a interpretar les emocions d'una forma lúdica i divertida.

Al capvespre a Ciutadella la ludoteca s'omple dels fillets habituals més els que trien un taller que els és atractiu, com ara el de cuina o el de costura, entre altres, que també es realitzen els dissabtes al matí.

A Alaior la ludoteca és molt esportiva. S'hi han apuntat una vintena d'al·lots que es divideixen en dos grups segons l'edat que va dels quatre als deu anys. Sandra Moll Andreu, que justament està cursant el curs de monitora de temps lliure, explica que el que fomenten és, a més de l'esport, la companyonia, que sàpiguen treballar en equip. A en Sergi Pons i en Joan Florit, tots dos amb set anys i estudiants de La Salle, el que més els ha agradat fins ara és jugar a futbol. En Joan David i en Yeray Ametller, que tenen deu anys i també cursen a La Salle, prefereixen el tennis, igual que na Jessica Bassa que té la mateixa edat i va al col·legi Doctor Comas. A Ferreries, entre altres propostes, també aposten per l'esport com a un dels estímuls per fomentar les bones relacions amb els companys.

As Mercadal i Fornells la cosa va d'aventures amb una pista formidable per infants de dos a dotze anys oberta al públic en general. Boti-boti, castells inflables, ping pong, futbolins, bàsquet, camps de futbol, racó de dibuix i pintura, àrea de jocs infantils, racó de lectura i tantes altres propostes que van atreure a més de 150 entusiastes al primer dia. Fins diumenge a les dues poblacions.

Sant Lluís és un altre dels pobles que compta amb dues ludoteques, la ludoteca infantil i la coneguda com a Oci Juvenil també per a distintes edats amb activitats i circuits on compartir experiències, enllaçar noves amistats i passar-s'ho bé a la vegada que s'adquireixen nous aprenentatges.

Altres opcions

Aquests dies als carrers de tots els pobles es troben més fillets i filletes que mai. Els parcs són també espais de trobada i de joc entre companys i desconeguts que es fan amics a l'instant. A més de pares i mares, molts avis cuiden dels néts que entretenen a casa i passegen pels carrers. També molts joves es deixen endur per l'ambient dels llumets i queden amb grups per compartir un temps de descans després dels exàmens del primer trimestre.

Paula Moll, Aida Sintes, Michelle Garcia i Aina Marquès tenen onze anys i passejaven rialleres ahir al matí per Ferreries. Queden sempre que tenen ocasió entre festes familiars i els agrada, sobretot, xerrar, també reconeixen que mengen moltes "xuxes", que jugan al "pilla, pilla" i que van a Sant Francesc per trobar-se amb altres amics amb qui poder-s'ho passar molt bé.