TW
0

Autofitxa

Som en Pau Marquès i Oleo, violoncel·lista de 21 anys, i na Júlia Cavaller Triay, flautista de 20 anys. Som estudiants de Grau Superior d'Interpretació de la Música Clàssica i Contemporània al Liceu de Barcelona. Els dos som nascuts a Ciutadella i compartim pis a Barcelona. Hem vingut a Menorca a passar les vacances de Nadal i hem actuat com a duet a l'Ateneu de Maó i a l'Espai Sant Josep de Ciutadella Antiga.

El microconcert que van oferir ahir migdia va tenir excel·lent acollida i omplí Sant Josep. D'on surt la idea?
Vam fer el mateix concert, el passat dia 23, a l'Ateneu de Maó. És una iniciativa de l'entitat que cada diumenge ofereix la sala i convida músics joves i novells perquè puguin actuar. Després de l'experiència a Maó, vam pensar repetir-la a Ciutadella i per açò ho vam proposar a Macià Coll, de Ciutadella Antiga, a qui li agradà la idea, i noltros, encantats!

Ha estat l'estrena com a duet?
Sí, és la primera vegada que actuam junts. Hem tocat a audicions de l'Escola de Música, a la Banda de Música o la Jove Orquestra de Cambra Illa de Menorca, però és el primer cop que veim el nostre nom a un cartell.

Valen la pena aquests concerts de petit format en què els protagonistes són joves músics?
Més que valer la pena és indispensable per a contribuir a què la gent s'acostumi a escoltar música clàssica en un format diferent, més informal i proper. La sala s'ha omplert de públic jove i açò és important. A la gent li encanta escoltar música, però moltes vegades el format no és el més adequat.

Menorca és terra de música i de músics, vostès en són un bon exemple, però anam per bon camí?
El repte és que la música que es faci aquí sigui de prou qualitat perquè pugui exportar-se. Som molts els que volem fer música, però hi manquen espais condicionats. Per exemple a Ciutadella no n'hi ha pensats per la música. Esperem que el Teatre des Born funcioni i sigui un bon equipament.

Ara són estudiants, però arribaran a ser músics professionals, quin somni persegueixen?
(Júlia) M'agradaria tocar a una orquestra i poder actuar. Fer arribar la música clàssica a la gent. (Pau) El que vull és estar sempre actiu amb la música, que no es converteixi en un simple ofici. Si d'una cosa els músics ens podem sentir privilegiats és que podem tocar cada dia.

Per què han escollit un repertori de Bach pare i del seu fill?
Bach ens agrada i estam acostumats a interpretar-lo junts. Hem volgut fer un concert didàctic, que el públic entengui el canvi històric entre la música barroca de Bach pare i el classicisme del seu fill.

Joves i música clàssica, un lligam inusual...
A la música clàssica no hi ha que tenir-li por, encara que algú no l'entengui, és evocadora i emociona. Som defensors tant de la música clàssica com de qualsevol altre estil musical sempre que sigui música ben feta.

Com a estudiants, com es veu l'Illa des de la distància?
(Júlia) Veus l'Illa des d'una altra perspectiva, com un lloc per desconnectar i on véns de tant en tant. (Pau) L'Illa és un lloc més accessible; a Barcelona, per exemple, seria molt difícil poder organitzar el concert que hem fet, aquí tot és més proper per fer un esdeveniment.

Quan els podrem tornar a escoltar?
Per Setmana Santa. Tenim un projecte encetat, en què participarà més gent, però del qual no podem avançar res... (Riuen).