TW
0

Autofitxa
Sóc en Narcís Colomer. Vaig néixer el 21 de gener de 1982 a Barcelona. La meva mare és maonesa i, per tant, sempre he visitat Menorca. Sóc enginyer tècnic de Telecomunicacions i fa dos anys vaig decidir establir-me a l'Illa. Sóc Carmen Gómez i vaig néixer el 24 d'agost de 1986 a Bueu (Galícia). També sóc enginyera tècnica de Telecomunicacions i vaig venir a Menorca a viure fa un any i mig. Hem posar en marxa una empresa especialitzada en estudis acústics anomenada NC Acustic.

Què els va portar a posar en marxa una empresa d'estudis acústics a Menorca?
Narcís: Jo treballava per a una empresa de telecomunicacions a Barcelona però tenia ganes de muntar el meu propi negoci. Vaig veure que a l'Illa hi havia una manca d'empreses dedicades als sorolls, les vibracions i la termografia i així va ser com va néixer NC Acustic. Li vaig comentar la idea a na Carmen, a qui havia conegut fent un màster en acústica arquitectònica i medioambiental i també es va sumar al projecte.
Carmen: El primer projecte el vam fer fa dos anys per a un bar d'Arenal d'en Castell.

Quin són els seus àmbits d'actuació?
N: Ens dediquem a l'acústica arquitectònica, el control del soroll i les vibracions i l'acústica ambiental. Actualment també oferta serveis de termografia infraroja per manteniment preventiu i predictiu. Tots aquests serveis son innovadors a l'Illa i amb ells pretenem ser un referent d'innovació tecnològica. En general, intentem aportar solucions innovadores i adequades als diferents problemes de soroll i vibracions existents a Menorca. En concret, l'acústica arquitectònica, consisteix en dissenyar espais que necessiten d'una acústica adequada o actuant a bars o restaurants per a que el so ambient no sigui massa fort.

Com s'aconsegueix això?
C: Utilitzant materials absorbents que consumeixen el rebot de so. Així s'aconsegueix baixar el volum del soroll de la sala.
N: A vegades, el propis empresaris no són conscients de que una actuació d'aquest tipus el pot beneficiar molt. La veritat és que és un món molt desconegut.

També es pot actuar a cases particulars?
C: Clar. S'ha de tenir en compte que els constructors empren materials molt econòmics que, després, generen problemes de sorolls entre veïns o, fins i tot, de persones que no poden descansar bé perquè senten a tota hora l'ascensor de l'edifici. També les vibracions provocades per aparells de climatització donen molt problemes que es podrien evitar amb una petita intervenció.

A més, ofereixen serveis d'acústica medioambiental, no és així?
N: Sí. Vam iniciar un projecte amb el Consell, que ara esta paralitzat per falta de pressupost, per dur a terme un mapa de sorolls de Menorca. Aquesta és la eina principal per fer les ordenances de soroll de cada municipi. En aquest sentit, s'ha de dir que hi ha un buit legal important actualment. Les ordenances municipals de soroll de l'Illa no estan actualitzades.
C: A més, Menorca es una Reserva de la Biosfera, però mai s'ha actuat en temes de contaminació acústica.

Recentment ha incorporat un nou servei de termografia...
N: Sí. Hem comprat una càmera que et dona una imatge infraroja amb les temperatures del que fotografies. Serveix per determinar problemes de condensació o d'aïllament tèrmic a edificis, trobar punts calents a quadres elèctrics, mostrar el punt concret on s'ha romput una canonada, entre moltes altres actuacions.