Quartet Aguinaga. Els vincles familiars han contribuït al treball de conjunció realitzat per la formació - Arxiu

TW
0

El Quartet Aguinaga celebra el 20 aniversari de la seva creació aquest cap de setmana amb dos concerts pels que han preparat un programa que rememora els millors moments viscuts per aquests quatre músics menorquins units per la passió per la música, una herència familiar.

Ester Pons (violí), Carme Cardona (violí), Andreu Cardona (viola) i Álvaro Cardona (violoncel) preparen amb gran il·lusió el concert que interpretaran dissabte al Saló d'Actes de l'Institut Joan Ramis i Ramis de Maó a les 19 hores i que repetiran diumenge a la Sala Multifuncional des Mercadal a la mateixa hora.

Aguinaga és el cognom d'un besavi dels actuals músics que era aficionat a l'art de la música i la poesia. Quelcom de genètic ha d'haver heretat la conjunció de tres germans, i l'esposa d'un d'ells, que van crear aquest quartet de corda quan encara estudiaven i no es trobaven físicament al mateix lloc. El 3 de gener de l'any 1993 van realitzar el primer concert a l'Ajuntament de Sant Lluís. Des de llavors asseguren s'han sentit molt ben acollits tant a Menorca com a fora.

El Quartet Aguinaga va tenir una època de gran projecció a l'exterior, entre 1994 i l'any 2000, fent viatjar la seva música arreu de la Península amb reconeixements importants que atresoren al seu currículum al que també hi han de sumar convidats i col·laboracions especials que han volgut sumar-se en moltes ocasions al Quartet. Ara tornen la vista enrera, quan la formació viu moments continguts per les respectives situacions personals, "hem baixat el ritme i continuam com volem, sense pressions, sempre que volem fer un concert el brindam i el fem".

Els joves músics s'havien iniciat en la interpretació musical en públic en el Grup Filharmònic de l'Ateneu de Maó amb el que continuen col·laborant, els ha organitzat el concert de dissabte.

Dels vint anys en destaquen, especialment, tot el que han gaudit amb el Quartet Aguinaga pel que han treballat sempre la conjunció "i ho fem de forma conjunta entre els quatre", explica Andreu qui també assegura que un quartet de cambra és molt fràgil ja que els membres no es substitueixen fàcilment per altres. Abans assajaven intensivament quan es trobaven de vacances dels seus estudis, avui ho compaginen amb les responsabilitats familiar, "viatjar va arribar a ser difícil, havíem de tenir sempre cangurs", pel que la qüestió va ser replantejar-s'ho naturalment i adaptar-se a les noves circumstàncies.

I així ho celebren, amb el record viu del que van sentir a un concert a Tarragona tornant a interpretar el "Quartet en Si b M op. 18 número 6" d'un de l'autor que és un dels seus majors reptes, L. V. Beethoven; rememorant un altre concert a Girona en el que van interpretar "Les arpes" del mateix autor; o "El cavaller" que els va suposar guanyar el primer premi en un concurs del Govern balear. El programa cuidadosament elaborat per aquests dos concerts de celebració inclou música de Haydn, com "L'alosa", de Dvórac intepretaran "L'americà", de Prokofiev i de Webern. L'entrada als dos concerts és lliure.

El Quartet Aguinaga s'ha entregat especialment a la música dels grans compositors que es van es dedicar a la música de cambra per quartets de corda. Andreu Cardona comenta que les possibilitats són molt grans i en elles seguiran treballant "ens hi trobam tant còmodes que tenim garantits, com a mínim, vint anys més per endavant".