Tres tocs. El proper dijous Ciutadella commemorarà la conquesta de Menorca de l’any 1287 - Arxiu

TW
0

Menorca celebrarà el proper dijous el 726 aniversari de la conquesta de l'Illa. Una data que significà la incorporació a la Corona Catalano-aragonesa l'any 1287. Fou el 17 de gener quan les tropes d'Alfons III entraren a la capital, Ciutadella, i completaren la invasió de l'Illa que havia restat fins aleshores en poder dels àrabs.

La commemoració d'aquest fet d'armes i la incorporació de l'Illa a la Corona d'Aragó i a la cristiandat, resta fidel en la tradició de Menorca, i de forma molt especial a Ciutadella.

Així, l'Ajuntament de Ciutadella ha duit a terme el preparatius per celebrar, un any més, la festivitat de Sant Antoni, Diada del Poble de Menorca. El programa d'actes es manté amb pocs canvis respecte a les tradicions antigues.

Demà, el pregó

Demà dimecres s'enceten algunes activitats emmarcats dins la festivitat. A les 17 hores, inauguració del mercat de Sant Antoni, situat del Molí des Comte fins al carrer Martorell. Una hora més tard, inauguració de l'exposició pictòrica de Biel Camps a la Sala del Roser.

Quant als actes institucionals, per demà dimecres, a partir de les 19 hores al Saló Gòtic, es llegirà el pregó a càrrec del professor de l'IES Joan Ramis de Maó, Juan Luís Hernández Gomila, que dissertarà sobre "D'on venim, a on anam. La Menorca utòpica". Abans, obrirà l'acte l'alcalde José María de Sintas, qui després de la conferència oferirà el discurs de cloenda.

Processó dels tres tocs

L'acte central de la festivitat de Sant Antoni és el dia 17, com a festa de precepte celebrada sempre a la ciutat de Ponent. La diada s'iniciarà amb la missa a les 11 hores a la Catedral de Menorca, presidida pel bisbe Salvador Giménez. Sobre les 12 hores, s'iniciarà la processó del Tres Tocs. El seguici protocol·lari sortirà de la Catedral amb la imatge de Sant Antoni Abat. La seguiran els tres cavallers, que enguany són les regidores del PP, Esperança Juaneda i Juana María Pons Torres, i el regidor del PSM, Josep Juaneda.Portarà el penó, la primera, per ser la de més edat. Seguidament s'incorporaran les autoritats polítiques, militars i eclesiàstiques de l'Illa.

La processó entrarà pel carrer del Roser i sortirà a la Contramurada per la placeta d'Artrutx. D'allà anirà fins a la Plaça des Rellotge (o de ses Palmeres) on el seguici farà aturada per a procedir, davant l'entrada del carrer de Maó, a efectuar el Tres Tocs, que simbolitzen els tres cops que donà el rei Alfons a les portes de la murada, ubicades antigament en aquest mateix indret. La regidora Noemí Camps, la més jove del Consistori, amb el penó durà a terme aquesta acció. En aquell moment, s'entonarà el "Tedèum" a càrrec del bisbe de Menorca.

El seguici solemne seguirà pel carrer de Maó, passant pel carrer de Sant Antoni i finalitzarà la processó a la Catedral.

Assisteix el president Bauzá

Entre les autoritats assistents a la processó cal mencionar el president del Govern balear, Juan Ramón Bauzà, i la presidenta del Parlament, Margalida Durán.

També hi serà per primera vegada el nou delegat de l'Administració de l'Estat a Menorca, Javier López-Cerón. Està prevista també l'assistència de tots els batles de l'Illa i altres autoritats militars.

L'alcalde José María de Sintas i la regidora Esperança Juaneda han confirmat que la Banda Municipal de Música sonarà l'himne nacional espanyol tres vegades.

Una a la sortida de la processó de la Catedral, la segona a l'acte dels Tres Tocs i de nou a la Catedral quan finalitzi la marxa solemne.

Mercat de l'Hospital

El tradicional i antic mercat de l'Hospital, a la Plaça de Sant Antoni, es manté gairebé com sempre.

A les voltes de l'edifici s'hi emplaçaran diverses parades per a la venda de dàtils, garballons i taronges. A més, hi mantindrà taula el Col·lectiu Folklòric Ciutadella. S'hi instal·laran parades dels dos instituts de Ciutadella, del Col·legi de la Consolació i de l'Agrupació Escolta Federico Pareja. La festa a aquesta plaça estarà animada pel ball i música del Grup Folklòric de Sant Isidre.

En cas de pluja, els Tres Tocs a la Catedral

La informació del temps no assegura bones prediccions per aquesta setmana. El temps amenaça plugim el dia de Sant Antoni a més de temperatures baixes.

En el cas de pluja a l'hora de la processó, l'Ajuntament té previst activar un altre protocol per a que la commemoració de la festivitat de Sant Antoni es pugui dur igualment a terme. Seria a l'interior de la Santa Església Catedral. Es faría la Missa Solemne com és previst, i en cas de no poder sortir la processó per mal temps, els actes commemoratius se celebrarien a l'interior de la Catedral. Aquesta és la disposició protocol·lària que consta a l'Ajuntament i en anys anteriors ja s'havia fet així en algunes ocasions.

Segons ha informat el cap de Protocol de l'Ajuntament, Miquel Àngel Limón, la processó es faria dins la Catedral. Es celebraria un recorregut de tres voltes amb la imatge, i la commemoració dels Tres Tocs també es faria a l'interior, just a l'entrada principal de la Seu menorquina.

El pronòstic del temps dóna per a dijous una temperatura d'entre 7 i 13 graus i precipitacions dèbils o plugim amb un vent de gregal de 30-40 quilòmetres per hora, encara que el temps podria millorar una mica el capvespre.

Programa