TW
0

Autofitxa
Som de Ferreries i tenc 25 anys. Estic estudiant Educació Social a la Universitat Pere Tarrés de Barcelona. Sempre he compaginat els estudis amb treballs de caràcter social. El juliol 2011 vaig anar un mes a Nicaragua com a cooperant i allà va començar el projecte "Ningún niño sin escuela", amb el qual he fet les pràctiques de quart curs d'Educació Social. Les meves aficions són el cinema, la lectura, la música, estar amb els amics i conèixer coses noves.

Durant tres mesos ha fet les pràctiques d'Educació Social a Nicaragua, com ha anat l'experiència?
Ha estat molt positiva, tant a nivell acadèmic com personal. Vas a fer una feina, però reps molt més del que tú pots arribar a donar o oferir.

Quina ha estat la seva labor?
He fet pràctiques d'educadora social. M'he dedicat a tasques d'educació de carrer per detectar els fillets que no estaven escolaritzats. També he fet acció directe amb els fillets que estan dins el projecte, als quals s'els ofereix menjar, educació formal i jocs, perquè entenem el joc com un dret de la infància. Una altra labor han estat les visites domiciliàries amb les famílies dels fillets que participen en el projecte. A la vegada, he treballat a la Unidad de Desintoxicación Hospitalaria fent d'educadora social amb adults drogodepenents.

Quina realitat s'ha trobat a la localitat de Bluefields?
Tot i que hi ha moltes escoles i és fàcil l'accés a l'educació pública, les famílies tenen la necessitat de que els fillets facin feina en comptes d'estudiar. Per açò, el projecte ofereix la possibilitat de que els infants i joves puguin fer les dues coses: que puguin ajudar a les seves famílies en les necessitats econòmiques, però que a la vegada tenguin educació i formació formals per al seu futur.

Quin temps ha passat a Nicaragua i amb a quina entitat ha treballat com a cooperant?
Vaig partir cap a Nicaragua el passat mes de setembre i he tornat a Menorca el desembre. Han estat tres mesos i mig de feina intensa. He participat a un petit projecte de l'Església Catòlica Nuestra Señora del Rosario de Bluefields.

Com entra en contacte amb aquest projecte?
L'any 2011, quan hi vaig anar per primera vegada, vaig partir amb Joan Febrer, rector de la Parròquia de Sant Bartomeu de Ferreries, qui m'introduí en la comunitat catòlica de Nuestra Señora del Rosario de Bluefields. Juntament amb ell vaig realitzar activitats socioeducatives per a fillets. El rector de Nuestra Señora del Rosario havia detectat que hi havia bastants fillets no escolaritzats i treballant a la ciutat, pel que se li acudí el projecte "Ningún niño sin escuela". El projecte me va engrescar des d'un principi. Llavors la universitat em va oferir la possibilitat de fer les pràctiques a l'estranger i vaig decidir presentar aquest projecte. Vaig fer molta feina i me'l van concedir.

Després de les pràctiques, manté la implicació amb Nicaragua?
Mantenc viva la relació amb Nicaragua a través del projecte, que continua a Bluefields a través dels impulsors inicials i amb la participació de voluntaris locals. El contacte el mantenc a través del correu electrònic i el telèfon.

Seguirà com a cooperant?
El proper mes de juny, quan acabi la carrera, tenc intenció de tornar a partir cap a Nicaragua i continuar amb el projecte.