Celebració. El bisbe presidí la Missa solemne i exhortà als cristians a engrandir la fe - Paco Sturla

TW
0

El bisbe Salvador Giménez va fer una invocació a Sant Antoni en la seva Homilia de la Missa solemne del patró de Menorca, oficiada a la Catedral basílica en la Diada i en presència d'una important representació institucional i d'una multitud de fidels d'arreu de l'Illa. "Cada any, en aquesta solemne i emotiva celebració, som convocats pel Senyor per escoltar la seva Paraula i participar del seu Cos i Sang. Al voltant de la seva taula ens reunim per enfortir la nostra vida cristiana, recordar i agrair als qui ens van transmetre la fe i demanar valentia i entusiasme per anunciar-la enmig del nostre món", va dir.

Monsenyor Salvador Giménez llegí diverses cites evangèliques "que ens poden servir de referència per emmarcar la nostra fe en Crist, la mateixa fe que va impulsar Sant Antoni a seguir el camí del Senyor al llarg de la seva vida en el llunyà desert d'Egipte del segle IV. És la mateixa fe que portaven en el seu cor aquells que van arribar a Menorca al voltant del 17 de gener de 1287". Continuà que és també la mateixa "que rebem cadascun de nosaltres el dia del nostre baptisme. És la mateixa fe que ens empeny cada any a viure aquesta entranyable celebració que ens identifica com a poble. És la mateixa fe que acompanya la nostra existència diària, comprometent el nostre sentir i el nostre obrar".

En l'Homilia, el prelat va fer referència a l'Any de la Fe proclamat pel Papa Benet XVI, com una invitació a una autèntica i renovada conversió al Senyor. En aquest sentit, exhortà a viure amb autenticitat la fe i anunciar-la amb valentia i compromís, a semblança del Senyor, i en favor dels més necessitats. La seva proclama va ser clara: "El testimoniatge de la fe ha d'anar acompanyat amb el testimoniatge de la caritat".

En bisbe incidí que "no podem abdicar de les nostres responsabilitats com a homes i dones de fe. Independentment del nostre estat, la nostra professió o la nostra responsabilitat social. O precisament per això preguem a Déu que la nostra vida estigui banyada totalment per la nostra fe. Que no hi hagi ruptures o separacions entre la vida i la fe que la motiva". Giménez Valls recalcà que la fe ha de ser experimentada i anunciada des de la vida diària, a semblança de la vida de Sant Antoni Abat, "qui va confiar plenament en el Senyor i es va posar sempre en mans seves".

La reflexió sobre la fe va tenir un protagonisme central en l'Homilia de Sant Antoni. En conseqüència, el prelat convidà els cristians a refermar-la i engrandir-la. "El compromís amb Déu ens obliga a tots. Als clergues i als laics; a les autoritats i als ciutadans; als pares de família i als solters; als joves i als ancians; als qui tenen professió i ocupació i a els qui es troben en la lamentable situació de l'atur. Quanta major és la nostra responsabilitat eclesial i ciutadana, més ha d'augmentar la nostra exigència en una vida digna com a resposta al que creiem", manifestà.

A la vegada, afirmà que la fe afecta a totes les àrees de l'existència humana. Per açò animà als cristians a fer-la visible en la família; en el respecte a la vida; en l'educació dels fills; en les condicions del treball i la distribució de la riquesa; en l'honestedat personal i el servei al ben comú; en la veritat; en l'amor, sense barreres ni entrebancs; i en els odis i rancors que s'acumulen en les relacions humanes per raó d'idees, conviccions o particularismes. "Es podria allargar fins a l'infinit l'elenc de qüestions que són objecte de consideració entre la fe i la vida", però el bisbe considerà que sobren amb les enunciades. "El que importa és repetir constantment que la fe que professem, rebuda i madurada a l'Església, ha d'influir de forma rotunda en les actituds que manifestem".

Monsenyor Salvador Giménez va fer una crida per a que "mai ens construïm una fe amb els fonaments dels nostres personals interessos, conveniències o gustos particulars. Que mai actuem al marge dels ensenyaments de la pròpia Església. Que mai transmetem als altres allò que l'Església no aprova".

El prelat ressaltà que la fe dels cristians del segle XXI ha de ser exigent, madura, alegre, esperançada. "Ha de resultar atractiva, acollidora, lliurada al servei dels qui ens necessitin. Ha de contagiar solidaritat i austeritat. Ha d'enfortir la comunitat dels seguidors de Jesucrist convidant-los a l'oració i a la celebració dels sagraments", remarcà.

Com a colofó, assenyalà que sobre les reflexions fetes a l'Homilia "el nostre sant patró ens podria donar una gran lliçó, la festa del qual ens alegrem de celebrar i del que tants segles ens separen encara que la gràcia de Déu i els pecats humans siguin idèntics". Llavors finalitzà amb una invocació a la Mare de Déu per a que "augmenti la nostra fe".