TW
0

Passejar entre mercaders i artesans, assaborir unes patates 'a lo pobre' amb ous estrellats, prendre un te medieval o endinsar-se en un taller de destil·lació de resina o en una fàbrica de borrombes (cencerros) fou, sens dubte ahir, la més vertadera demostració de que Maó havia aturat la màquina del temps a uns quants cents d'anys per oferir un vertader passeig per l'època medieval.

I és que en un obrir i aclucar d'ulls, la ciutat es va convertir en un museu per veure, sentir i olorar la Maó més medieval. Així és com la palla s'amuntega aquests dies com a aliment per al ramat i també roman desfeta per carrers i places, l'aire transporta una olor a espècies i a carn cuinada sobre el caliu de les brases, les torxes brinden foc per enllumenar les vies engalanades amb senyeres i escuts i un ambient musical amenitza aquesta recreació històrica que a més, parla dels oficis del moment. Les paradetes i els tallers estan plens de personatges singulars de l'Edat Mitjana vinguts d'arreu d'Espanya com Galícia, Lleó, València, Castelló o Barcelona, entre altres.

Els carrers exhibeixen prop de 30 expositors. L'empresa valenciana Balconet, organitzadora de l'esdeveniment i especialista en mercats medievals, havia programat la participació d'alguns estands més però el mal temps va retardar l'arribada en vaixell d'alguns d'ells, que finalment, desistiren de l'acte.

La ruta medieval inclou, a més a més, uns tallers vertaderament interessants vinguts de Sòria. Entre ells, una fàbrica de trills, un taller de destil·lació de resina per obtenir aiguarràs, una boteria, una fàbrica de borrombes i un taller on es carda la llana, es fila i es tiny. Tot i que els tallers estaven muntats amb tot el material, els artesans no van poder desenvolupar l'ofici ja que ahir tampoc havien pogut arribar a l'Illa.

En restauració, una taverna de carn i una de pop, així com un restaurant àrab i una teteria ofereixen exquisiteses culinàries.

Però Maó no només va viatjar en una època sinó que es situà en un dia i un moment concret, a un bon 17 de gener de l'any 1287.

El rei Alfons III va arribar muntat a cavall per la Plaça Explanada, acompanyat per una cavalleria de quatre generals, quatre soldats de l'exèrcit militar i sis membres de la noblesa, a més de tres soldats a peu, dos falconers i tres músics que enlairaven notes a toc de tambor i buf de gaita. No hi podia faltar un follet disposat a divertir la gent.

Després de recórrer la ciutat i saludar les centenars de persones que es disposaven a descobrir com va ser l'entrada de l'Illa als dominis de la Corona catalano-aragonesa de mans del rei Alfons III l'any 1287, el seguici va ascendir fins el punt més alt del Pont de Sant Roc. I de repent, la ciutat va quedar vigilada sota l'atenta mirada d'una àguila de Harris que, sobrevolà la zona fins posar-se al cim de la torre. Portava un missatge escrit en un pergamí que lliurà al rei Alfons III. El magnànim va explicar al poble la gran batalla que s'acabava de produir entre els cristians catalans i els moros menorquins.

Maó serà medieval fins diumenge a la nit quan la màquina del temps torni al temps present.