TW
0

Durant tot el dia d'ahir, un missatge circulava a través dels telèfons mòbils. En aquest text, es convidava als receptors a concentrar-se a la Plaça d'Artrutx de Ciutadella per a xiular al president del Govern balear, José Ramón Bauzá, quan passés la processó de Sant Antoni. I efectivament, quan la processó passà per la plaça, un grup de persones feren notar el seu descontent amb la feina del màxim dirigent autonòmic.

La iniciativa dividí al públic que en aquell moment veia passar la processó. Alguns s'afegiren a la pitada, mentre altres els recriminaven l'acció. De fet, durant el recorregut de la processó, algunes persones també xiularen al president, encara que de manera poc perceptible. En canvi, sí hi hagué una segona pitada més audible a la plaça de Ses Palmeres, després que la regidora més jove, Noemí Camps, fes els Tres Tocs a l'antiga porta de Ciutadella. Llavors sonà l'Himne d'Espanya, i part del públic assistent xiulà, mentre una altra part aplaudia.

Aquesta protesta fou la nota més destacada d'una processó que sortí de la Catedral quan faltaven pocs minuts per les dotze i mitja. Amb la Banda de Música al capdavant, la comunitat religiosa menorquina es congregà per honorar la festivitat del patró de Menorca, Sant Antoni Abat. El fred fou un dels protagonistes de l'acte. A la plaça de la Catedral es notava l'absència de sol, juntament amb la baixa temperatura i un ventet gelat que recorria l'espai. El sol, però, feu acte de presència en el moment que la processó començava a caminar. S'havia anunciat la possibilitat de pluja, però la predicció no es complí, i la processó s'inicià, ja amb els tres regidors muntant a cavall.

Josep Juaneda, Juana María Pons i Esperança Juaneda eren enguany els encarregats de recórrer a cavall la distància entre la Catedral i la plaça de Ses Palmeres. Esperança Juaneda, com a representant de major edat, portava el penó que li havia entregat precisament Noemí Camps, la regidora més jove. Ells formaven part d'una comitiva que tancava una gran representació de la classe política.

A la ja citada presència del president del Govern balear s'hi afegia també la presidenta del Parlament, Margalida Durán, la del president del Consell, Santiago Tadeo, i la del batle de Ciutadella, José María de Sintas. Assistien també el conseller d'Administracions Públiques del Govern balear, Simón Gornés, consellers de l'administració insular, batles d'altres municipis, així com diputats autonòmics i la senadora per Menorca. També es pogueren veure representants del món militar, empresarial i judicial.

La processó, com ja és habitual als darrers anys, acabà a l'interior de la Catedral de Menorca, on després de deixar la imatge de Sant Antoni Abat, el Bisbe i els preveres entonaren el "Te Deum", un dels primers càntics cristians d'acció de gràcies. En concloure, el bisbe Salvador Giménez Valls s'acomiadà una per una de totes les autoritats presents a l'acte.