TW
0

"Sa cuina des poble de Menorca" és el llibre on es publiquen un bon grapat de receptes de cuina tradicional menorquina i que serà presentat el proper dijous a Palma. Es tracta d'un tom que compila altres sis nombres que Bep Al·lès Salvà havia publicat els darrers anys amb el títol de "La cuina de Cinquagesma", però ara es tracta d'un format acurat i amb una revisió exhaustiva per a l'ocasió.

El llibre reuneix el receptari dels plats típics de Menorca i que Al·lès Salvà ha anat arreplegant de diverses fonts, persones i entorns. És un manual de consulta pràctic per a qualsevol persona amant de les arts culinàries, però també un llibre que pretén donar a conèixer alguns dels plats tradicionals de la nostra illa que es van perdent a favor d'altres propostes de cuines foranes. Ni el llibre, ni el seu autor pretenen competir amb cap altra cultura gastronòmica, al contrari, el tom vol servir per recuperar l'elaboració d'uns plats ben interessants i ben menorquins.

Pau Faner
Aquest tom culinari serà presentat aquest dijous a la seu de l'Institut d'Estudis Baleàrics de Palma a partir de les 19.30 hores per l'escriptor ciutadellenc Pau Faner, bon amic d'Al·lès, i autor del pròleg del llibre.

Per a Al·lès "és tot un luxe que ho faci un escriptor com ell i li he d'agrair". Però que hi té a veure Pau Faner amb llibres de cuina? L'autor ens recorda que "ell es fill de cuiners. Els seus pares tenien la Fonda de Can Mario, que molts encara recordaran, i a més els cuinons no se li donen gens malament", afirma. Per altra banda l'autor diu que "jo també venc del món de l'hostaleria. Em vaig criar a l'hotel de ses Set Voltes de Santandria. De petit vaig viure molt d'aprop el tema de la cuina i sempre m'ha agradat" Bep Al·lès és l'actual director del setmanari "El Iris" i des d'aquesta publicació ha anat editant molta feina relacionada amb la cuina. "Em volia dedicar al turisme, però vaig entrar en aquest món a través d'aquesta empresa que tenia la meua família i aquí som encara".

L'autor de "Sa Cuina des poble de Menorca" comenta que "el llibre pretén donar a conèixer les moltes receptes de menjars típics de Menorca. Ha estat una feina d'anys on s'exposa la cuina marinera o dels caçadors; els 'menjars d'anar afora' i que he trobat a través de pescadors, caçadors i entorns molt concrets amb persones molt conegudes, com va ser, en el seu moment, a les estades a ses Fontanelles. He après molt de molta gent i he anat recopilant les receptes que he pogut".

Les crítiques a les publicacions escrites per Al·lès Salvà sobre receptari tradicional han estat força positives, sobretot per la claredat explicativa i els passos i el temps aconsellats en les receptes. "És un llibre perquè pugui ser consultat i emprat per cuinar, però també per a promoure i difondre la cuina tradicional de Menorca. És per donar a conèixer que tenim una elaboració de cuina pròpia amb un consum de productes propis de Menorca, que també crec que és important difondre", explica.

Així tot, l'autor té clar que la publicació d'aquest compilació de plats típics és també "la recuperació d'aquells menjars que sempre havien cuinat les nostres mares i àvies i una aposta pels productes fet a la nostra illa".

Al·lès Salvà avançà que està preparant un llibre de rebosteria i pastisseria, també típica de Menorca. "Aquest em dur més feina, perquè jo no som reboster, però vaig arreplegant receptes molt antigues pròpies de la nostra illa. Són elaboracions i productes artesans que es van perdent i que pens que potser interessant de recuperar i publicar. Hi ha receptes que vénen de dues i tres generacions enrere". Ara, però, caldrà assaborir, primer, la joia culinària que es presenta dijous.