Maó. El Mercat ha estat molt ben rebut per tots els visitants a pesar del mal temps que en molts moments no ha acompanyat el passeig i ha provocat problemes als expositors - Gemma Andreu

TW
0

El gaiter asturià que escampava la seva música pels carrers antics de Maó ahir al migdia, quan tothom se n'havia anat a dinar, oferia un testimoni significatiu del que ha suposat el Mercat Medieval que durant quatre dies ha acampat a Maó. "Ha estat una molt bona experiència, ens hem sentit molt ben acollits i en general estem molt contents, tot i així el temps no ha acompanyat, jo estic més acostumat al fred i a la pluja que els meus companys de València, però el vent... Això sí que ha estat dur d'aguantar".

I és que algunes parades han hagut d'amarrar-se bé després d'agafar al vol les teles de les tendes en més d'una ocasió, especialment a la Plaça Constitució. Als de Maó, i visitants, l'experiència ha agradat i els consultats de l'empresa Balconet especialista en mercats temàtics asseguren que repetiran, a pesar del vent, i que ha valgut la pena venir fins a l'Illa com confirmava ahir Faustino Balconet, responsable del Mercat a Maó, qui destacava la bona resposta del públic, fet pel qual han decidit quedar-se un dia més, avui.

El Mercat, per tot això, romandrà obert avui de les 11 a les 14 hores i a partir de les 17.30 hores, el que implicarà de nou el tancament d'alguns carrers, com la plaça Explanada, que era motiu d'unes proves que segons les previsions inicials haurien d'haver finalitzat.

Ahir al matí els sol i la pluja jugaven a fer anar i venir la gent d'on podia protegir-se de l'aigua per sortir a passejar de nou entre les paradetes que brindaven tot tipus d'exquisits menjars (alguns poc medievals com tot el que tenia patata i xocolata), objectes decoratius, bijuteria i múltiples jocs. Els situats al carrer de ses Moreres tenien gran èxit tant entre els petits, a qui se suposa anaven destinats, com entre els més majors que també cavil·laven com encaixar les peces de més d'un trenca closques.

Especialment deliciosa va ser l'ensaïmada de pomada (feta amb crema de llimona i gin) que havia preparat Lluís Pons, un pastisser de Sant Lluís qui per les festes del seu poble fa anys que elabora una ensaïmada amb Cointreau i va donar a tastar ahir l'adaptació de gust autèntic menorquí que li havia proposat un amic, Paco Lora. 300 racions d'una ensaïmada de 30 kilograms van ser repartides pels membres de l'equip de govern de Maó abans de migdia per delit de tots els que en aquells moments passejaven pel Mercat.

Un combat singular
De cos contundent, vestit de colors, espasa en mà, el cavaller, home d'armes mercenari, s'enfrontarà avui damunt les fosques pedres de la Plaça Constitució a un soldat, membre d'un exèrcit reglat, cos llarg i afinat, vestit fosc, que haurà d'esbrinar com lluita el seu contrincant en un combat de pocs minuts que tindrà com a prèvia una explicació que es farà, a les 18 hores, a la Plaça Bastió. Estava previst per a ahir a la tarda, però la pluja va obligar a suspendre'l. Samy Ghadban i Sergio Narbona, a qui s'ha pogut veure tots aquests dies al campament militar instal·lat en aquesta mateixa Plaça, protagonitzaran un dels espectacles més contundents dels que brinda el Mercat Medieval Balconet que ha conquerit també els ciutadans de la ciutat.

Cavaller i soldat, armats amb espases embotades de torneig (no afilades i sense punta), hauran de sorprendre el públic amb la seva baralla que acabarà irremediablement en una lluita com les de l'època medieval en què tothom es defensava com podia lluny de la lluita cavalleresca que exhibeixen grans produccions. Els participants, Ghadban i Narbona, comentaven ahir que han après a fer l'espectacle de forma autodidacta i que en més d'una ocasió han hagut de fer front a situacions insòlites, com el dia en què un home va telefonar a la policia des d'una taverna creient que la cosa anava de veritat.